+ Irodalom

Tarol a Reset!

A zsűri
Keresés a weben

A PesText Fesztivál idei, RESET – az irodalom most is összeköt írópályázatára a tavalyinál kétszer több, 437 pályázat érkezett! A szakmai zsűri tagjai, Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár (ELTE), Terék Anna, Csáth Géza-díjjal jutalmazott költőnő, és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője tűkön ülve várják az írásokat!

A beérkezett pályaművekből az előzsűri, Borbáth Péter író, műfordító, túravezető, Urbán Bálint irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője és Górász Péter irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja fogja kiválasztani azt a 11 művet, amiből a szakmai zsűri, Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár (ELTE), Terék Anna, Csáth Géza-díjjal jutalmazott költőnő, és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője fogja kiválasztani az írópályázat szakmai győztesét.

 

A közönségdíjra kiválasztott művekre július 13-ától lehet majd szavazni a PesText weboldalán, a PesText facebook oldalán pedig bemutatják a közönségdíjra jelölt műveket és írókat, sok játékkal egybekötve. Mindkét eredményt izgatottan várják a szervezők!

„Minden évben egy-egy aktuális hívószó köré szervezzük a fesztivál programját, idén azonban alaposan áthúzta terveinket a vírus. Hatalmas kihívás egy világjárvány közepette világirodalmi fesztivált szervezni, de természetesen nem adjuk föl, hiszen nem állhat meg az élet. Szépirodalmi pályázatunkat a nyitás időszakában írtuk ki, ezért magától értetődő volt, hogy a karantén után a nyitás lesz annak fókuszában. Mi nyomtunk egy hatalmas resetet a szervezés során, és szerencsére az írók is alaposan megnyomták a gombokat. Nagy öröm, hogy idén sokkal több pályázat érkezett, mint tavaly. Jó látni, hogy van igény az újrakezdésre…”

– nyilatkozta Kollár Árpád, a fesztivál igazgatója.

Az idei írópályázat győzteseinek műveit is lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre, valamint megjelennek a fesztivál ‘zinjében is, és várhatóan a visegrádi országok irodalmi lapjai is közlik a műveiket, ahogy a tavalyi díjazottakét is.

A szakmai és közönségdíjas szerző bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesül, és meghívást kap a PesText fesztiválra, fellépőként.

Ezzel párhuzamosan folyik a fesztiválprogram összeállítása.

„Idén is rengeteg népszerű és közismert meghívott lesz a nemzetközi irodalmi szcénából. Annyit elárulhatunk, hogy vendégünk lesz Borisz Akunyin is, született Grigorij (Salvovics) Cshartisvili, grúz származású orosz író, irodalomtörténész és japanológus, akinek legsikeresebb sorozata, a hazánkban is nagyon közkedvelt, Fandorin nyomozásait elbeszélő többrészes írása.”

– mondta Varga Betti, a fesztivál főszervezője.

Hamarosan érkeznek a további pályázati és fesztiválhírek!

További hírek: a PesText weboldalán és facebook oldalán

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top