+ Képzőművészet

Párizsban ellopták, most az olaszoknál került elő a Bataclan-gyilkosság graffitije

Megtalálták Olaszországban a világhírű graffitiművész, Banksy tavaly januárban Párizsból ellopott alkotását, amellyel a párizsi Bataclan koncertteremben 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatainak állított emléket – jelentette be szerdán L’Aquila város főügyésze.

A gyászoló nőt ábrázoló festményt, amelyet a koncertterem egyik oldalsó vészkijáratára festett a névtelenségbe burkolózó, ámde világhírű alkotó, a közép-olaszországi Abbruzzo tartományban találták meg, egy Alba Adriatica tengerparti város közigazgatási területén fekvő tanya pajtájában. A vészkijárat ajtajából kivágott festményt egy szerda hajnali razzia után helyezték biztonságba olasz csendőrök egy francia kollégáikkal közös akció eredményeként.

„Banksy műve az emlékezés szimbóluma és mindannyiunk tulajdona: a helyieké, a párizsiaké és a világ összes polgáráé, tőlünk vették el”

– írta Twitter-oldalán a Bataclan a lopás után.

2015. november 13-án a koncertterembe betört fegyveres terroristák 90 embert öltek meg. A teremben éppen egy rockkoncert zajlott, amikor a támadás történt.

A lopás éjszaka történt, akkori jelentések szerint „kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek” követték el, akik egy teherautón szállították el az alkotást.

A világ egyik leghíresebb utcai művészének, Banksynak az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el. A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni.

A művész első munkái a 90-es évek elején szülővárosában, Bristolban jelentek meg vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top