+ Fotó

Salgótarjánból látták az égen az Amerikában fellőtt Crew Dragon űrszondát

A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított felvételen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) látszik az égen Salgótarján Somoskő településrészéről fotózva 2020. május 30-án este.

A képen az űrállomás mozgása fényes szakaszként látható. MTI/Komka Péter

MTI/Komka Péter

Trump így értékelte a fellövést:

“Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben”

– jelentette ki az amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban tartott beszédében szombaton, miután sikeresen felbocsátották a SpaceX űrrakétáját, fedélzetén két amerikai asztronautával.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy a modern világot azok az emberek építették fel, akik mertek kockázatot vállalni. Közéjük sorolta Elon Muskot, a SpaceX magánvállalat alapítóját és vezetőjét is, majd leszögezte, hogy a kreatív magánszektorral történő együttműködés lesz az amerikai űrkutatás és űrhajózás jövője.

Trump emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok a Marsra készül expedíciót küldeni, a Holdra indítandó űrhajón pedig női asztronauta is helyet kap. Hangsúlyozta, hogy országa a világűrbe soha nem látott fejlettségű fegyverrendszereket telepít majd, amelyek tervezése már folyamatban van.

Azt mondta, az Egyesült Államok visszanyerte a világban betöltött vezető szerepét és tekintélyét.

“Semmilyen területen nem leszünk másodikak”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy kormányzata teljesen újraépíti az ország haderejét, ennek keretében pedig űrhaderőt hoz létre.

Az ünnepségen Trump mellett jelen volt Elon Musk is, akinek egyébként a sikeres szombati felbocsátás előtti napon indításkor felrobbant az egyik kísérleti rakétája egy dél-texasi telepen. A detonációban senki sem sérült meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top