+ Irodalom

Egy haibungyűjteményből: Mától új időszak veszi kezdetét

théba

Séra András*

Betakarítás

Hét bő esztendő után jönni fog hét szűk esztendő. – magyarázta József az álomban látott képek jelentését a Fáraónak.

Kitágult egy pillanatra az idő a teremben, és a jelenlévők elgondolkoztak azon, hogy milyen jövő vár rájuk. Hamarosan jön az aratás és a betakarítás. Más szemmel kell ezután tekinteniük a termésre.

A Fáraó tudta, hogy az új gondolatok, és az új tervek végrehajtásához új emberre lesz szüksége. Körbenézett a teremben, hogy ki lehet erre alkalmas. Felállt, körbesétált a nagy kőfalak közt, majd tekintete Józsefre szegeződött. Új időszak veszi mától kezdetét.

Izzadt parasztok
dolgoznak a Fáraó
földjén, parancsán.

*Séra András:

Tőzsdei árfolyamokat szemlél, gazdasági jelentéseket olvas,  cégeket látogat, befektet, blogot és haikut ír. Építgeti, farigcsálja, csiszolgatja, megéli. A haibun a barátja.
Harmincötéves korában ejtette bűvöletbe a haiku és a haibun csodálatos világa, és az azóta eltelt öt év terméséből tár most az olvasó elé egy újabb kis gyűjteményt. Már a másodikat.
Két haibun közt Lao-ce, Konfuciusz, a Ji-king, és C.G. Jung küsnacht-i kertjén tűnődik. Bollingen tornyain és a Biblia archaikus világán töpreng, miközben bonsai fákat metszeget, erdei sétákon időzik és szaunákban izzad, hogy aztán friss szellemmel ülhessen vissza gazdasági jelentéseket olvasni.
Így forognak a napok és a világ kerekei egészen addig, amíg egy
Ji-king vonal szét nem pattan. Addig is álljon itt néhány haibun**.

**Haibun: „Haiku és prózai kommentárja. Külön műfaj.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top