+ művészet & politika

2024-ben ez már biztosan bekövetkezik Bad Ischl-ben

Keresés a weben

A észtországi Tartu és a norvégiai Bodo városa mellett egy éven át az ausztriai Bad Ischl is Európa Kulturális Fővárosa lehet 2024-ben – közölte az Európai Bizottság kedden.

Bad Ischl két másik ausztriai várossal, Dornbirnnel és St. Pöltennel együtt szállt versenybe a címért.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa elmondta, hogy Graz (2003) és Linz (2009) után Bad Ischl révén 2024-ben Ausztria ismét a figyelem középpontjában lehet egy éven keresztül.

A cím viselése lehetőséget ad a városnak, hogy kultúráját és a kulturális örökségét sokakkal megismertesse. Az Európából és a világ más tájairól érkező látogatók felfedezhetik a várost és kulturális értékeit, megérthetik általa a kontinens kultúrájának sokféleségét.

“Remélem, hogy Bad Ischl kiaknázza azokat a hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket, amelyeket az Európa Kulturális Fővárosa cím nyújthat neki”

– tette hozzá Navracsics Tibor.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím adományozását Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1985-ben. A városokat olyan kulturális programpályázat alapján választják ki, mely segíti a lakosság bevonását a város és régiója kulturális életébe, valamint hozzájárul a város és környezete hosszú távú fejlődéséhez.

2019-ben az olasz Matera és a bulgáriai Plovdiv Európa kulturális fővárosai.

2020-ban a horvátországi Rijeka (Fiume) és az írországi Galway, 2021-ben a bánsági Temesvár és a görögországi Eléfszina, valamint a vajdasági Újvidék, 2022-ben pedig a luxembourgi Esch-sur-Alzette és a litvániai Kaunas veszi át a címet.

Magyar város – Pécs – eddig egyszer, 2010-ben viselte a címet. A júniusban elfogadott lista alapján Magyarország legközelebb 2023-ban Nagy-Britanniával közösen adja majd Európa kulturális fővárosait, a címet Veszprém viselheti majd.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top