+ Film

Jön a Verzió Filmfesztivál!

November 12-én Tompa Andrea író nyitóbeszédével és Alexander Nanau Colectív című filmjének vetítésével veszi kezdetét a 16. Verzió Filmfesztivál a Trafóban.

PROGRAM

Idén 46 ország 75 filmjét vetíti hazánk egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. A mustrán szakmai kerekasztalok és közönségtalálkozók biztosítanak lehetőséget az eszmecserére és a neves alkotókkal való találkozásra.

A 16. Verzión az Emberi jogi versenyprogram, a Diák- és elsőfilmes versenyprogram és a Magyar panoráma mellett kiemelt figyelmet kap az Antropocén, a média állapotát taglaló A 4. hatalmi ág, és a fiatal generációkról szóló Így növünk fel szekció. A fesztivál idén először a Vektor VR-szekcióval bővül, melynek keretében különféle virtuális valóság-produkciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Idén az Hommage-válogatás Agnès Varda és Jonas Mekas munkássága előtt tiszteleg. Magyarországon elsőként látható az úttörő dokumentumfilmes, Dziga Vertov elveszettnek hitt, rekonstruált montázsfilmje. Az ide díszvendég Litvánia, a fesztivál bemutatja a Litván lírai dokumentumfilmes irányzat a hatvanastól a kilencvenes évekig készült darabjait egy tíz filmből álló programban.

VENDÉGEK, SZAKMA, BULIK

A 16. Verzióra látogató 53 vendéggel szakmai paneleken és a vetítéseket követő Q&A-k keretében lesz lehetőség találkozni. A hitelesség keresése címmel tart mesterkurzust Askold Kurov orosz rendező, akinek legfontosabb munkái a Leninland (2013), a Verzión korábban nagy sikerrel vetített A per (The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov, 2017), és az idei fesztiválon műsorra kerülő Novaya.

A Dok-Szak-MA keretében neves hazai és nemzetközi szakértők foglalkoznak a dokumentumfilm társadalmi hatásával, az európai és azon túli koprodukciós lehetőségekkel, valamint az új forgalmazási stratégiákkal. A 4. hatalmi ág panelek meghívott beszélgetőpartnerei a média üzleti modelljeit, az újságírás finanszírozását vizsgálják, valamint az oknyomozó újságírás tétjét és trendjeit. A VR Talks sorozatban téma lesz a VR és a valóság dokumentálásának kortárs problematikája, a virtuális és valódi erőszak, a női VR alkotók jelenléte, a VR színházi alkalmazása és a VR-szekció több alkotójával is lehetőség nyílik találkozni.

A fesztivál és a CEU Visual Studies Platform közös szervezésében a Verzió DocLab négynapos intenzív workshopján nemzetközi csapat segít készülőben lévő emberi jogi témájú filmek fejlesztésében. A középiskolás generáció a hétköznap délelőttönként folytatódó ingyenes filmvetítéseken és beszélgetéseken vehet részt, a Diák Verzió keretében.

A fesztivál idején a Toldi klubban az esti utolsó vetítés után a BuSH-al közösen szervezett koncertek várják a lazulni vágyókat.

DÍJAK

A 12 filmből álló Emberi jogi versenyfilmes mezőnyből a Diákzsűri választja ki a legjobbat, mely a Legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját kapja. A 10 filmes Diák-és elsőfilmes versenyprogram legjobbját a Nemzetközi zsűri tagjai, Zurbó Dorottya filmrendező, Christine Dollhofer fesztiváligazgató és Leo de Boer filmrendező díjazzák. Az UNICEF által delegált Gyerekzsűri a Diák Verzió 5 filmjéből hirdet győztest. A fesztiválon vetített külföldi és magyar filmek közül a nézők szavazata alapján dől el, melyik mű kapja a nemzetközi és a magyar Közönségdíjat.

A 16. Verzió Filmfesztivál díjátadó eseménye november 16-án, szombat este lesz a budapesti Toldi Moziban. A díjnyertes filmeket november 17-én, vasárnap délután ismét levetítik.

HELYSZÍNEK

A fesztivál helyszínei idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, a Közép-európai Egyetem, az Empathy Cafe, valamint a Trafó Kortárs Művészetek Háza, mely a fesztivál nyitóeseményének is helyet ad.

JEGYEK, FESZTIVÁLBÉRLET

A Toldi, Művész és Kino mozikban a jegyár: 1200 HUF.

Fesztiválbérlet: 6000 HUF. Egy fesztiválbérlet 10 különböző vetítésre érvényes, előadásonként egy jegy kiváltása lehetséges.

Trafó nyitóest jegyár: 2000 HUF

Matangi / Maya / M.I.A. filmvetítés: 1500 Ft

Vektor VR jegyek: 2400 Ft / Diákjegy: 1900 Ft

Részletes jegyinformáció

16. VERZIÓ NEMZETKÖZI EMBERI JOGI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

Lásd élesebben!: www.verzio.org

Budapest – november 12-17. // Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szeged, Szombathely – a Szabad Terekkel közös szervezésben – november 21-24.

A 16. VERZIÓ Filmfesztivál az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával valósul meg.

Fb-esemény // A 16. Verzió Filmfesztivál hivatalos szpotja

Akik a 16. Verziót ajánlják: Mautner Zsófi, Bombera Kriszta, Bátorfy Attila, Nagy Réka Ökoanyu, Dezső András, Hevesi Flóra, Molnár Áron noÁr

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top