+ Irodalom

Álnéven nyert 200 millió forintos díjat az író

Javier Cercas író nyerte idén a legmagasabb, 601 ezer eurós (200 millió forintos) pénzjutalommal járó spanyol irodalmi elismerést, a Planeta-díjat, amelyet 68. alkalommal adtak át Barcelonában.

A díj különlegessége, hogy a pályamunkákat álnéven és álcímmel kell beküldeni, így a zsűri is csak a döntés meghozatala után tudja meg, valójában kit is jutalmazott.

Cercas regényét főhőse, Melchor Marín nevén küldte be a megmérettetésre, Törött üvegek (Cristales rotos) versenycímen. Eredeti címe Terra Alta, a cselekmény katalán színhelyére utaló földrajzi név.

A regény főszereplője a katalán rendőrség tagja, aki a 2017-es augusztusi cambrilsi dzsihadista terrortámadás “véletlen” hőse. Ezúttal egy különösen kegyetlen hármas gyilkossági ügyben nyomoz, miközben saját, bűnözői múltjának árnyai kísértik.

A szerző szerint művében a törvény értékéről, az igazságszolgáltatás lehetőségéről, a bosszú legitimációjáról elmélkedik, de a történet leginkább egy olyan ember eposza, aki keresi helyét a világban.

Javier Cercas alkotását ebben az évben 564 pályamű közül választotta ki a zsűri.

Az 57 éves író, újságíró és fordítónak a Terra Alta a tizedik regénye. Műveit több mint harminc nyelvre fordították már le.

Leghíresebb könyve a 2011-ben megjelent Salamina katonái, amelyből a spanyol David Trueba rendezett nagy sikerű, Magyarországon is vetített mozifilmet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top