+ Irodalom

Végre magyarul is olvasható a világ leggonoszabb emberének regénye

A XIX-XX. század fordulóján legalább akkora volt a spirituális forrongás, mint a XX. század utolsó éveiben. Ennek egyik központi alakja Aleister Crowley, aki Holdgyermek címmel regényt is írt.

Aleister Crowley: Holdgyermek [Moonchild] – Metropolis Media Group / Galaktika Fantasztikus Könyvek – fordította Fedina László és Fedina Lídia – 336 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-9866-56-0

Ne áruljunk zsákbamacskát,

ez nem egy klasszikus regény, aminek jól felépített cselekménye magával ragadja az embert, nem is olyasmi, ami jellemábrázolásban kimagaslót nyújt,

ez valami sokkal izgalmasabb.

Maga a szerző, Aleister Crowley egy végtelenül izgalmas figura, aki a kultúra oly sok ágába kóstolt bele, hogy kár is lenne számon kérni rajta egy „klasszikus regényt”. A Holdgyermek azoknak való, akik hajlandók türelmesen molyolni egy nagyhatású és rendhagyó elme rendellenes – és éppen ezért fontos – alkotásával. A Holdgyermek azoknak mondhat valamit (sokat?) akik hajlandók mindent és bármit – így magát a Holdgyermek című könyvet is – megkérdőjelezni.

Crowley egy régóta folyamatosan növekvő lánc fontos szeme, s mint ilyen, előzménye sok, már azóta megjelent és érdemén felül népszerű munkának. (Legutóbb ebben a tárgykörben James Redfield fura regényéről szóltunk, de lehet bőven más méltán vagy méltatlanul népszerű szerzőket sorolni.) Crowley egyrészt attól izgalmas, hogy a most megjelent regényt száznál is több évvel ezelőtt írta, másrészt meg azért, mert sokkal összetettebb figura, mint az utána következők. Neki például volt humora:

„A kínaiak elásnak egy élő férfit egy hangyabolyba, az angolok bemutatják egy asszonynak.”

Vagy alig néhány sorral odébb:

„Szörnyű dolog Hamletnek lenni, amikor Ophelia Polonius után fut.”

Aleister Crowley(1875-1947) tényleg különleges figura, akinek különlegessége csak részben magyarázható azzal, hogy gyermekkorát egy olyan családban töltötte, mely egy bigott módon keresztény szekta befolyása alatt állt. Nem lehet feladatunk, hogy élete eseményeit részletesen tárgyaljuk, megteszi ezt például az általa alapított, máig létező okkult szervezet, az O.T.O. honlapja.

Legyen elég annyi, hogy hősünk kiemelkedő szellemi képességekkel rendelkezett, s nyilvánvaló érzékenysége tabudöngető bátorsággal párosult. Súlyosan megosztó személyiség volt, nem véletlenül titulálták „a világ leggonoszabb emberének”… azok, akik nem voltak a rajongói vagy követői. Az csak hab a tortán, hogy még ennél is többet képzelt – vagy hitetett el – saját magáról. Pedig az sem csekélység ami/aki valójában volt: kitűnő sakkozó, bátor hegymászó, elismert költő és drámaíró, aki többször kifejtette, hogy

„a hit a tudás ellensége”.

Valljuk be, már ez a kijelentés is különleges egy okkult dolgokkal foglakozó személytől, s ha figyelmesen olvassuk a Holdgyermek című „regényt”, akkor észrevehetjük azokat a pontokat, ahol a szerző csúsztat, hogy az előbbi állítását igazolja.

Ugyanakkor Crowley regénynek nevezett gondolatfolyama azért is érdekes, mert élesen reagál saját korára, s társadalomkritikájának bizonyos elemei ma mintha hangosabbak, visszhangosabbak és érthetőbbek lennének, mint száz évvel ezelőtt. Crowley meghökkentően sok dologban nem tévedett, s alapos munkával érdemes lenne kibányászni a Holdgyermek veszélyes féligazságai közül azokat a szálakat, melyek ma „másként” hangzanak. Talán az eltelt idő miatt:

„Egész Európa sikoltani és bűzleni fog az elkövetkező években. De az új nemzedék nem fél majd sem a szegénységtől, sem a haláltól. Félni fognak a gyengeségtől, félni fognak a gyalázattól.”

***

Nem szokásom kiadókat dicsérgetni, de azt kell mondanom, jó hogy a Holdgyermek megjelent magyarul, s az pedig kimondottan örvendetes, hogy nem valami spirituális-ezoterikus kiadó jelentette meg:

az, hogy a kötet a Galaktika Fantasztikus Könyvek brand alatt látott napvilágot
a Holdgyermek, egy egészen másfajta olvasatot tesz lehetővé.

Végre magyarul is olvasható a világ leggonoszabb emberének regénye
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Csalódtam! Churchillre számítottam! -esetleg helytelen értékelés folytán talán Sztálinra…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top