+ Film

Adj időt magadnak a változásra! – Yao utazása – francia, szenegáli film

Úgy tűnik, mindenki életében eljön a pillanat, amikor vissza kell mennie és elidőzni a gyökereinél, ha tetszik, ha nem. Ez történik Seydou Tall (Omar Sy) francia színésszel is, aki eredeti szándéka szerint könyve népszerűsítésére utazik Szenegál fővárosába, Dakarba. Csakhogy a sors máshogy kívánja… Yao utazása kedves, érzékeny road movie, ami megszólítja mindazokat, akik a képesek lehetnek megtalálni a múltjukban gondolkodásuk megváltoztatását. Egyszerűen, de mellbevágóan rajzolódik ki a kontraszt az európai és afrikai kultúra és gondolkodásmód között. Van mit tanulnunk és van hová belassulnunk…

Két helyszínről indul a történet. Egyik Franciaország, Párizs. Seydou Tall szenegáli származású híres francia színész, közkedvelt író, gyönyörű, de sebzett feleséggel. Nem váltak el, csak külön élnek. Hat éves kisfiúk, Nathan születésnapján fizetett bohóc lép fel, az apás napon, és, mint később megtudjuk, varázsló szórakoztatja őt az anyás napon. Apa és fia együtt készülnek a szenegáli útra. Az utazás reggelén borul a terv, anyuka közbeszól, és apa a fia nélkül utazik el.

A másik kiindulópont Szenegál. Dakartól majd négyszáz kilométerre lévő kis falu. Egy-két apró bolt, szabóság, egy óriásfa, ami a gyerekek kedvenc találkozóhelye. Kecskék a poros úton, egyszerű, zajló élet. Itt él a 12 éves Yao családjával, szabó apjával, barátaival. Bálványa az a Seydou Tall, aki épp a dakari biennáléra készül a könyvével. A kisfiú a fejébe veszi, hogy minden áron aláíratja a kecske által megrágott Tall-könyvet. Eredeti tervétől kicsit eltérve, de végül megérkezik Dakarba a könyvbemutató helyszínére. A kisfiúnak a jól öltözött entellektüelek sem szegik kedvét, akik elkergetik a dedikálók sorából. Aztán egy megfelelő pillanatban mégis bátran lép oda Tallhoz, ami megragadja Tall figyelmét. Így veszi kezdetét közös utazásuk és amolyan apa-fiú barátságuk…

Az utazás titkait nem áruljuk el, de a kis Yao folyamatosan tükröt tart Tallnak, úgy szembesíti egyszerű, ártatlan kérdéseivel, hogy a férfi gyakran csak a felnőttek buta módján tud kitérni előlük: Miért ennyi kérdés? – kérdezi. De közben a kis Yao minden kérdése és mondata dolgozik benne… Többször elengedné a kezét, hogy visszatérjen a rendes kerékvágásba, de végül nem tudja megtenni. Így haladnak egy lepukkant Renault-val kisebb-nagyobb kitérőkkel a fiú falujába. Sok mindent tartogat Tallnak az út. Megtanulja, hogy felkínált ételt nem utasíthat vissza. Hogy Szenegálban máshogy telik az idő. Hogy a véletlen balesetekkel a sorsnak szándéka van, és rajtunk áll, hogy mit kezdünk vele… Így jutnak el több állomáson keresztül a kisfiú falujába, ahol Tall végre úgy érzi egy pillanatra, hogy hazaérkezett ő is. A gyökereihez mindenképpen.

Sejthetjük, a film alapvető motívuma, lassú szépsége arról szól, hogy ma már mindenki lehet író, akinek egy kicsit alányúl a könyvipar marketingje. Csakhogy ezek a könyvek nem az életről, az élet apró pillanatiban elleshető tudásról szólnak. Utazásuk során valójában Yao teszi íróvá az általa annyira bálványozott Tallt. De éppúgy megeshetne ez az utazás bárkivel, aki a nagyvárosok trendjein szörfölve nem ad elég időt magának ahhoz, hogy megváltoztathassa az életét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top