+ Irodalom

Botrányos perszónák – az uszonyos

Izraelben napjainkban tényleg élnek hableányok. Az Izraeli Hableányok Közösségének több mint ezer tagja van, és nem csupán nők, hanem hablegények is alkotják a társaságot. Közös bennük, hogy szeretnek csillogó uszonyokkal merülni a tengerben és az uszodákban. – Szőcs Henriette írása.

Fésüli arany fürtjét, és úgy dalol, dalol –
különös, édes dallam fáj, sajog valahol.
A hajós szívét fogja, mit fájdalom facsart, csak néz, néz a magasba –
…Csattan a sziklapart.
Csónakát hideg hullám nyeli a mélybe le. –
Szép Lorelei a gyilkos, és bűvös éneke.

(Heinrich Heine)

A Lorelei egy palaszikla a német Sankt Goarshausen településnél. A képződmény a keleti, jobb oldali Rajna-parton százharminckettő méter magasra emelkedik. Ez folyó legszűkebb pontja. Loreleinek nevezték el a helyi mondákban szereplő sellőt, akiről Heine is versel, aki szépségével és csodálatos énekhangjával bűvölte el a hajósokat. A férfiak a veszélyes áramlás ellenére már nem a menetirányt figyelték, s így hajójuk összetört a sziklán. A harmincas években a szoros egy részét berobbantották, a balesetek száma jelentősen csökkent, lehet, hogy a sellő elmenekült a zaj meg lakhelyének drasztikus átalakítása miatt.

A hableányok mitológiai lények, olyan nők, akiknek teste uszonyban végződik. A magyar sellő szó magyarázata olyan vízitündér, akinek halfarka van. A félig hal, félig ember sellők a görög mitológiában a vízi nimfák közé tartoznak. A nimfák különösen szép helyekhez vagy tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók; dús réteken táncolnak, virágos mezőkön pajzánkodnak, mindig jókedvűek és gyakori célpontjai az életerős szatírok szerelmi vágyainak – az élet mozgalmasságát mutatják be. Istenek, istennők kísérői, de szívesen rajta felejtik szemüket a szép, délceg halandókon is.

A tengeri szüzek a képeken, szobrokon, (amennyiben nem kar nélkül ábrázolják), kezükben fésűt és tükröt tartanak, melyek a büszkeség és luxus jelképei. A hableányok hiúak, és imádják saját magukat nézegetni. Gyönyörű énekükkel elbűvölik a matrózokat. Amikor a hajósok a daltól mély álomba merülnek, megtámadják és szétmarcangolják őket.

A legnépszerűbb görög mítosz szerint Nagy Sándor húga, Thesszaloniki, halála után sellővé változott és az Égei-tengerben kalandozott. Minden útjába akadó matrózt megkérdezett, él-e még Nagy Sándor. Erre a helyes válasz így hangzott: Él, és folytatja a világ meghódítását. Ha tetszett a felelet Thesszalonikinek, akkor lecsendesítette a hullámokat, ha nem, akkor a hableány óriási vihart kavart, és a hajó rakományostól, matrózostól, hullámsírba veszett.

Az Ezeregyéjszaka meséiben több történet is sellőszerű lényekről szól, azonban az arabok tengeri lényei nem haltestűek, ember alakban képesek a víz alatt élni. Abdullah, a halász, ill. a sellő c. legendában a szegény fiú csodálatos képességet kap: képes lesz a víz alatt lélegezni. Felfedez a tenger fenekén egy kommunista jelleggel működő társadalmat, ahol közösen dolgoznak, és nincs pénz.

A leghíresebb sellős mese természetesen Andersen A kis hableánya. Itt azonban a sellő nem egy csábító, gonosz bestia, hanem egy szerencsétlen, szerelmes kislány, aki mindent megtesz azért, hogy imádott hercegével lehessen. Egy boszorkával köt üzletet, lábakért a nyelvét adja cserébe. Persze, ahogyan lenni szokott, a férfi nem értékeli az áldozatot, talán, mivel néma gyereknek anyja sem érti szavát, fogalma sincs róla, minden esetre ugyan megtalálja a farkatlan sellőt a tengerparton, de másik nőt vesz feleségül.

Az első, nem mitológiai, hanem hivatalos feljegyzés Kolombusz Kristófé, aki naplójában leírta, hableányokat látott a Karib-tenger partjainál. Később persze ezt azzal magyarázták, hogy biztosan delfinek vagy fókák lehettek. A huszonegyedik században azonban többször tudósítottak hableányok felbukkanásáról Kanadában, Zimbabwében vagy Izraelben. És sajnálatos módon, egy hurrikán után, egy sellő testét dobta partra a víz 2015-ben, amelyről videó is készült.

Izraelben napjainkban tényleg élnek hableányok. Az Izraeli Hableányok Közösségének több mint ezer tagja van, és nem csupán nők, hanem hablegények is alkotják a társaságot. Közös bennük, hogy szeretnek csillogó uszonyokkal merülni a tengerben és az uszodákban. Szerintük ez nem öncélú szórakozás, hanem az óceánokat és vizeinket fenyegető szennyhullámra akarják felhívni a figyelmet. Ugyan a honlapjuk kicsit mást mutat, ez olyan szépségkirálynős világbéke szövegnek hangzik. Leginkább élménycsomagokat nyújtanak jó pénzért, dupla varázslat anya-lánya napot közös fürdőzéssel, fotózással kábé ötvenezer Forintért, családi bulit húszezerért fejenként, de rendeznek születésnapi partit vagy legénybúcsút is. (Azért erre kíváncsi lennék, a vetkőző táncoslányokra, vagy a lerészegedő ifjakra húzzák-e fel az uszonyt?) Ha beleszerelmesednénk a szépséges, fluoreszkáló, pink vagy türkiz halfarokba, akciósan, negyvenötezerért hozzájuthatunk. A Mózes I. könyvében az ördög jelképének nevezett női fejjel ellátott kígyó, aki csáb erejével férfiakat taszított romlásba, botrányos perszónából kereskedelmi tömegcikké vált.

Melegítsd fel a megfagyott kígyót, és beléd harap.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top