+ Életmód

Eltűnt csomagok – Héjja Bálintnak hiányos felszereléssel kellett másznia

fotó: Mohai balázs
Keresés a weben

Túl van az első akklimatizációs körön Héjja Bálint és Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin Csapat két tagja a Közép-Ázsiában található Pamír-hegységben, amelynek 7134 méter magas Lenin-csúcsáról Héjja Bálint extrém sílesiklást tervez.

A küldetés komoly nehézségekkel indult, a hegymászók csomagjainak egy része nem érkezett meg a kirgizisztáni Osba, így csak késve indulhattak az alaptáborba, ahol további várakozás után kezdhették meg az akklimatizációt.

Július 3-án, még hiányos felszereléssel, Héjja Bálint akklimatizációs céllal megmászta a 4829 méteres Petrovszkij-csúcsot, Lengyel Ferenc pedig felment a Lenin-csúcs 4400 méteren kialakított 1-es táborába, hogy felvigyen néhány felszerelést.

A Lenin-csúcs

Az időjárás nem túl kedvező, sok a csapadék mind az alap-, mind pedig a felsőbb táborokban, ami miatt még egyetlen sikeres csúcstámadás sem volt a szezonban.

Július 4-én mindkét hegymászó felment a 4400 méteren fekvő 1-es táborba, a 14 kilométeres út és az 1000 méteres szintemelkedés “kemény menet volt”, ráadásul utóbb mindkettőjüknél emésztőrendszeri problémák jelentkeztek, amelyek az elmúlt napokban sem javultak. Ennek ellenére másnap, július 5-én megmásztak egy közeli, 5120 méteres hegyet, amelyről Héjja Bálint 4950 méterről síelve jött le.

Héjja Bálint a tervek szerint vasárnap megkezdi a második akklimatizációs kört, amelynek 6000 méter felett kellene befejeződnie.

Amennyiben az expedíció sikerrel zárul, az hatalmas eredmény a magyar síalpinizmus számára, hiszen ez lehet a második alkalom, hogy magyar hegymászónak sikerült lesíelnie egy 7000-es csúcsról. Ez a bravúr eddig egyedül Wetzl Péternek sikerült 2004-ben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top