+ Színház

Világhírű Wagner-énekesek, különleges installáció, stratégiai megállapodás a gyűrű bűvkörében

A Müpa a Budapesti Wagner-napok keretében 2019-ben is szélesre tárta kapuit a német komponista rajongói előtt. Június 13-23. között a a Ring nyűgözi le a közönséget, Fischer Ádám művészeti vezető és karmester vezényletével.

A Müpa a Budapesti Wagner-napok keretében 2019-ben is szélesre tárta kapuit a német komponista rajongói előtt. Június 13-23. között a világ legkeresettebb Wagner-énekesei és A nibelung gyűrűje tetralógia, közkedvelt nevén a Ring nyűgözi le a közönséget, Fischer Ádám művészeti vezető és karmester vezényletével. Az eseménysorozatot kivételes nemzetközi sajtóérdeklődés övezi, a MOME és a Müpa együttműködésének köszönhetően pedig egy formabontó installációval lett gazdagabb a fesztivál.

A német komponista egykori rendelkezésének megfelelően a nézők négy egymást követő estén láthatták, és láthatják újra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Richard Wagner legendás opuszát, A nibelung gyűrűjét. Az idei két ciklus különlegessége, hogy a produkció új köntösben kerül a nézők elé, a rendező, Hartmut Schörghofer tizenegy órányi új videóanyagot, és Vida Gábor koreográfus segítségével megújult koreográfiát használt a Ring felújításakor.

A megújult rendezés mellett a fantasztikus énekesgárda is garanciát nyújt a kirobbanó sikerre. A Budapesti Wagner-napok visszatérő vendégei mellett hatalmas sikerrel mutatkozott be Siegmund szerepében az ausztrál Stuart Skelton, akit hazájában ki is tüntettek a hős megformálásáért. A Bécsi Állami Operaházban nemrégiben kamaraénekesi címmel kitüntetett Camilla Nylundot Sieglindeként, Johan Reutert az istenek feje, Wotan szerepében, Gerhard Siegelt pedig Mimeként láthatja viszont a magyar közönség. A walkür és Az istenek alkonya Brünhildéjét a Bayreuthi Ünnepi Játékok sztárja, Catherine Foster formálja meg, aki itt, Budapesten ünnepelte születésnapját is, míg a Siegfriedben a 2018-as Budapesti Wagner-napok Izoldája, Allison Oakes bújik a hősies amazon bőrébe. Albert Pesendorfer mefisztói módon formálja meg a bosszúszomjas Hunding, valamint az utolsó estén a cselszövő Hagen karakterét, kiterjedt rajongótábora pedig örömmel láthatja viszont Christian Franzot Logeként A Rajna kincsében. Stefan Vinke Siegfriedje és Lauri Vasar Guntherje mellett Anna Larsson Waltrautéja is méltán nagy érdeklődésre tart számot.

A Budapesti Wagner-napok 2019-es és 2020-as programjairól bővebb információkat itt olvashat.

Kiváló magyar művészekben sincs hiány, Fricka szerepében Schöck Atala lép színre, a gyűrű kovácsát, Alberichet pedig Kálmán Péter kelti életre. Gál Erika Erda, az első Norna, valamint Grimgerde, Horti Lilla Freia istennő szerepében lép színpadra. Pasztircsák Polinát ismét Gutruneként, valamint harmadik Nornaként láthatjuk viszont, Németh Judit pedig a második Nornát formálja meg. Sellőként és walkürként is látható-hallható Kálnay Zsófia, Fodor Gabriella és Wierdl Eszter, társaik walkürként Wittinger Gertrúd, Fodor Beatrix, Várhelyi Éva és Kissjudit Anna, az erdei madár pedig ezúttal Zemlényi Eszter.

Az istenek alkonya (fotó: Hirling Bálint)

Több izgalmas esemény kíséri az idei Budapesti Wagner-napokat: június 14-én egy exkluzív hangszerbemutató beszélgetés keretében a nagyközönség is megismerkedhetett azzal a legendás Stradivari-hegedűvel, melyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmestere, Oláh Vilmos játszik a Budapesti Wagner-napok alatt. Fischer Ádám nagylelkű felajánlásának köszönhetően a hangszer egy egészen különleges árnyalattal járul hozzá a plasztikus zenei hangzáshoz.

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és a Müpa közötti stratégiai együttműködés részeként pedig megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció, amely Dublecz Dániel tervezőgrafika szakos hallgató tervei alapján készült.

A két méter magas fémbetűket összekapcsoló kötelek színében és formájában az eseménysorozat új, hangképelemző szoftverrel készült díjnyertes arculata köszön vissza. A stratégiai megállapodást a Budapesti Wagner-napok során ünnepélyes keretek közt írta alá Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és Fülöp József, a MOME rektora. A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, azaz egészen június 23-ig megtekintető a Müpa főbejárata előtti téren.

Világhírű Wagner-énekesek, különleges installáció, stratégiai megállapodás a gyűrű bűvkörében
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top