+ Irodalom

Diplomaták, ha őszintén mesélnek

Rejtélyes és furcsa a diplomaták világa, hiszen a világ sorsa van/lehet a kezükben. A hétköznapi halandó csak ritkán láthat a háttérben zajló folyamatok mélyére. Most Diplomaták mesélik…

Medgyes Péter és Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik – Corvina Kiadó, 2019 – 280 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-1365-83-2

A Diplomaták mesélik több mint egyszerű anekdota-gyűjtemény, hiszen nem csak arról van szó, hogy első kézből tájékozódhatunk egy különös és a hétköznapi embertől távoli világról, hanem ezek a történetek olyan tematikusan meghatározott rendszerré állnak össze, ami megismerteti az olvasót ezzel a világgal.

A diplomata is csak ember.

Még akkor is, ha különleges helyzeteket megélő ember! Egyrészt a mai világban elképesztőnek tűnően körülményes protokolláris helyzetekben kell megfelelnie, másrészt idegen terepen, a hazájától távol kell helyt állnia. Objektíven és lényegre törő formában kell elemeznie a legváratlanabb helyzeteket is: tudnia kell, mi zajlik a színfalak mögött. Másrészt viszont rugalmasnak, sőt lehetőleg végtelenül rugalmasnak és alkalmazkodónak kell mutatkoznia, miközben nem lehet óvatlan. Pláne nem lehet tapintatlan. A diplomaták kommunikációja ettől aztán egészen különleges…

A Diplomaták mesélik című kötetből ITT olvashatsz részleteket!

A kötet szerkesztői szerzők is egyben, hiszen a könyvben megszólalók között volt, aki írt, és volt, aki inkább diktafon mellett mesélt élményeiről – az olvasóban persze ott bujkál a kisördög: mi lehet az, ami elhangzott, de nem került be a kötetbe? Főleg azért merülhet fel ez a kérdés, mert a húsz fejezetre osztott kötet néha egészen mély, olyan történeteket hoz elő, amikről fogalmunk sem lehet.

A Diplomaták mesélik című könyv szerkezetét tekintve leginkább Pálfi György Final Cut című filmjéhez hasonlítható. Ahogy a film sok-sok különböző történetet gyúr össze egyetlen sztorivá, úgy ez a könyv is egymástól jól elkülöníthető személyek saját és sajátos történeteiből rak össze egyetlen – húsz fejezetből álló – történetfolyamot. Az egyediből összeáll/kirajzolódik valami általános érvényű…

Medgyes Péter és Varga Koritár Pál maguk is diplomaták, így kellő rálátásuk van a témára. Ennek köszönhető, hogy a történeteket egy teljes diplomata-életutat végig tudnak mesélni… A megbízatás átvételétől egészen a búcsúzásig. Az már tényleg csak „bónusz”, hogy az egyes fejezeteket rövid bevezetők nyitják, melyekből megismerhetjük az „alapfogalmakat” és a fejezet tárgyát is. Az olvasó szórakozva, szinte észrevétlenül tanul meg olyan alapfogalmakat, melyeket aztán az anekdoták elmélyítenek. Még aki csak a történetek kedvéért veszi kezébe a könyvet, az is tanul.

S ha már megébredt a kíváncsiság, jó szolgálatot tesz a könyv végén a történetek gazdáinak életrajza. Hiszen ezeknek az embereknek csak töredékét ismeri a tájékozott olvasóközönség, egy külföldön dolgozó diplomata a saját hazájában csak akkor kap reflektorfényt, ha bajba kerül, vagy botrányt kavar… vagy, ha visszavonulása után nyilvános szerepléseket vállal, esetleg valamilyen témában szakértőként gyakran szerepel.

A kötet történetei között bóklászva – vagy szisztematikusan az elejétől a vége felé haladva – lassan kibontakozik egy kép, s az olvasó megérti, hogy ez a kihívásokkal teli világ, melyben szereplőnek lenni önmagában is presztízs, sokkal összetettebb és sokszínűbb, mint elsőre gondolnánk. Azok – legyenek karrierdiplomaták vagy ejtőernyősök –, akik belekerültek, ha korábban hétköznapi emberek is voltak, bizonyos, hogy olyan tapasztalatokra tettek szert, mely megváltoztatta világlátásukat. És ez irigylésre méltó.

A Diplomaták mesélik című kötet javarészt szórakoztató történetekből áll össze, s ha valamiféle gikszer történt, utólag az is megközelíthető a humor oldaláról. A kötet elolvasása után fokozottak érdekelnének azok a történetek, melyek cseppet sem viccesek. Milyennek lehetnek azok a sztorik, melyek nem férnek bele ebbe a kötetbe?

Diplomaták, ha őszintén mesélnek
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top