+ Színház

Átadták a Seregi-díjat

Hattagú kuratórium dönt minden évben arról, hogy ki kapja a szakmai elismerést: elnöke az Operaház mindenkori főigazgatója…

Seregi-díjban részesült Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője, amelyet az Erkel Színházban vehetett át. A rangos szakmai díj megalapítását a legendás koreográfus, Seregi László születésnapján, 2012. december 12-én jelentették be, Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója és Kollár Eszter táncművész kezdeményezésére. A kitüntetéssel a Magyar Állami Operaház a hazai balett-történet egyik legmeghatározóbb, külföldön is elismert alakjának, a Kossuth-díjas koreográfusnak, Seregi Lászlónak állít emléket, életművének és munkásságának megőrzése és továbbhagyományozása céljából. Az elismeréssel a legrátermettebb, maradandó tartalmat és művészi értéket teremtő, egyéni stílust képviselő koreográfust illetik. A díjjal járó relikvia egy Seregi László munkásságát jelképező szobor, Krasznai János alkotása, s jár hozzá egy felkérés az Operaház részéről: egy koreográfia megalkotására a következő évadra.

Hattagú kuratórium dönt minden évben arról, hogy ki kapja a szakmai elismerést: elnöke az Operaház mindenkori főigazgatója, tagja az Operaház mindenkori balett igazgatója, az Operaház balett művészeti főtanácsadója, Kollár Eszter, Bán Teodóra, valamint a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke vagy delegáltja.

A díjat tavaly Tihanyi Ákos, a Madách Színház koreográfusa kapta. Őt követi a sorban idén a Győri Balett művészeti vezetője, Velekei László.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top