+ Irodalom

Robin, a szomorú bohóc, akit senki sem ismert igazán

Komikusként meghódította az amerikai klubokat, feltűnt rengeteg filmszerepben, eljátszotta Popeye-t, ő alakította a Holt költők társasága inspiratív irodalomtanárát és a Good Will Hunting atyáskodó pszichológusát. De ki volt valójában Robin Williams? Erre keresi a választ Dave Itzkoff nemrég megjelent kötete.

Dave Itzkoff: Robin – Partvonal Kiadó, 2019 – fordította Mohai Szilvia – 500 oldal, kartonált kötés – ISBN 9786155783470

Komikusként meghódította az amerikai klubokat, feltűnt rengeteg filmszerepben, eljátszotta Popeye-t, ő alakította a Holt költők társasága inspiratív irodalomtanárát és a Good Will Hunting atyáskodó pszichológusát. Öt éve hunyt el Robin Williams, a szomorú bohóc, akinek élete, munkássága és halála a mai napig beszédtéma. De vajon ki volt ő? Ennek igyekszik utána járni a Robin című életrajzi kötet, mely áprilisban jelent meg magyarul a Partvonal Kiadónál.

A szerző Dave Itzkoff, a New York Times újságírója, aki a 63 évesen elhunyt hollywoodi színésszel és annak családtagjaival, barátaival, egykori kollégáival készített megannyi interjúja és hosszas kutatómunka alapján írta meg a könyvet.

Itzkoff kemény fába vágta a fejszéjét, mert ahogy a kötetben is írja, a sztár keveseknek nyílt meg igazán, még közeli ismerőseinek sem mutatta meg jellemének minden oldalát – mindezzel együtt az olvasmány  jóval élesebb és hitelesebb képet fest róla, mint a bulvárlapokban megjelent pletykák. A szerző kronológiai sorrendben, sokféle szemszögből, komoly részletességgel és szigorú távolságtartással meséli el Robin Williams életének epizódjait: kiderül például, hogy komikus pályatársai többször is megvádolták, hogy ellopta egy-egy poénjukat, illetve sok szó esik róla, hogy mennyire lesújtotta barátja, John Belushi elvesztése, aki drogtúladagolás miatt halt meg.

Számos nyilatkozatot, interjúrészletet találunk a kötetben a színésztől: a könyv első fejezetében felidézi gyerekkorát, amikor gyakran költöztek, és édesapja sokszor hosszú időre elutazott, ő pedig magányos volt:

„A képzeletem volt a barátom, a társam

– idézi Robin Williamst a szerző.

Ó kapitány, kapitányom!

A kötetet olvasva egy érzékeny, sokarcú, impulzív művész portréja rajzolódik ki, aki már színésztanoncként is sokszor érezte magát magányosnak és elveszettnek, holott mindig volt társasága. Dave Itzkoff könyve betekintést nyújt a 70-es, 80-as évek Amerikájának szórakoztatóiparába is, így képet kapunk róla, milyen könnyű volt belecsúsznia az alkoholizmusba és a kábítószer-függőségbe egy fiatal, sikeres komikusnak abban a közegben, ahol szinte a csapból is kokain folyt.

Az Oscar-díjas színész betegsége és öngyilkossága kapcsán rengeteg találgatás látott napvilágot a médiában, a Robin ezt a témát sem kerüli ki. A könyvből kiderül, hogyan teltek a sztár utolsó hetei, családtagjai őszintén mesélnek szerettük elvesztéséről. Különösen beszédesek azok a visszaemlékezések, melyek Williams halálhírének fogadtatásáról szólnak: a The Tonight Show műsor házigazdája, Jimmy Fallon például felállt az íróasztalára és a Holt költők társasága szállóigéjére utalva felkiáltott:

„Ó kapitány, kapitányom! Hiányozni fogsz”.

Dave Itzkoff kötete gazdag képet fest Robin Williams gyerekkoráról, gyors hollywoodi karrierjéről, magánéleti válságairól és szenvedéstörténetéről, így a világhírű nevettető eddig kevésbé ismert arcait is láthatjuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top