Esterházy Magánalapítvány
+ Képzőművészet

Szemkápráztató műtárgyak kerülnek az Esterházy-kastélyból is a Metropolitan Múzeumba

A világhírű Metropolitan Museum of Art (MET) az Esterházy Privatstiftung (Esterházy Magánalapítvány), a Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum) gyűjtemények darabjaiból rendez kiállítást New Yorkban, a kiállítás időpontja:

2019. november 18 – 2020. március 1.

A New York-i Marking Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe címmel megrendezendő kiállításon a barokk és reneszánsz kor különleges műtárgyait, technikai ritkaságait mutatják be a nagyközönségnek. A kiállításra első sorban a kismartoni Esterházy Privatstiftung (Esterházy Magánalapítvány), a bécsi Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum) valamint a Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Drezdai Állami Műgyűjtemények) kölcsönöznek műtárgyakat.

©Cornelia-Gobauer

A kiállítás kurátora, Dr. Wolfram Koeppe ebben az évszázados kiállításban a 16., 17. valamint a 18. századi európai uralkodóházak 200 legjelentősebb gyűjteményi darabját egyesíti. A korabeli különlegességeket 2019 novemberétől 2020 márciusáig ilyen komplexitásában első ízben láthatja az érdeklődő nagyközönség.

©Cornelia-Gobauer

A kiállítás részletei

A reprezentáció a korai újkori királyok (és hercegek) udvartartásában és életében jelentős szerepet játszott. Nagyon nagyra becsülték azokat, akik birtokolták és használták a korabeli tudományos és technológiai innovációs eszközöket, műalkotásokat.

A Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című kiállítás a világ 40 különböző múzeumának több mint 200 tárgyát mutatja be. A kölcsönző intézmények között megtalálhatók többek között a los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a londoni Victoria & Albert Museum, az Art Institute of Chicago vagy a Kunstgewerbemuseum der Staatlichen Museen zu Berlin is.

©Cornelia-Gobauer

A bécsi Kunsthistorisches Museum a Habsburg-ház császár-királyi gyűjteményéből származó különleges és különösen értékes darabjaival, a Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Drezdai Állami Műgyűjtemények) Grünes Gewölbe múzeuma a Szász királyság korabeli műtárgyritkaságaival, az Esterházy Privatstiftung egyedülálló barokk ezüstbútor-gyűjteményével és Fraknó Várának kincseivel – így például a 17. századi barokk ötvösmunkák egyik legjelentősebb remekművével, David I. Schwestermüller Párisz ítéletét ábrázoló ezüstasztalával – reprezentálják az egykori európai udvartartásokat.

A kiállítás Wolfram Koeppe művészettörténész hatalmas szaktudásának és többéves tervezésének gyümölcse és első ízben egyesíti ilyen tematikában az említett korszak legjelentősebb műtárgyait New Yorkban. A kiállítás anyagát és aktuális kutatási eredményeit katalógusba is rendezi. A Kunst- és Wunderkammer téma kutatása ezzel a kiállítással világszerte meghatározó mérföldkőhöz érkezett.

Kurátor: Dr. Wolfram Koeppe, Marina Kellen French Curator in the Department of European Sculpture and Decorative Arts

A kölcsönadott tárgyak bemutatása Fraknó Várában

Az április 11-i sajtótájékoztató után a fraknói tárgyakat be is csomagolták és elő is készítették a New Yorki MET kiállítás szállítására. Az Esterházy Alapítványok igazgatótanácsa, Dr. Ottrubay István köszöntése után a két másik kölcsönadó múzeum képviselője szólt néhány szót.

Dr. Sabiene Haag, a Kunsthistorisches-Museumsverband (KHM) vezérigazgatója hangsúlyozta a nemzetközi kölcsönadások és a nagyobb gyűjteményekkel történő együttműködés fontosságát.

A Metropolitan Museum lehetővé teszi számunkra a hosszútávú és gyümölcsöző együttműködést a kutatás és a kölcsönadás területén. A “Making Marvels” kiállításon a KHM az egykori Habsburg-ház császári Kunst- és Wunderkammerjének (művészeti és csodakamrájának) gyűjteményéből származó legkülönlegesebb és legjelentősebb darabjait mutatja be.

Dr. Dirk Syndram, a Grünes Gewölbe és a Staatliche Kunstsammlungen Dresden fegyvertárának igazgatója támogatja az Esterhazy Privatstiftung gyűjteményért felelős részlegét a nemzetközi kulturális kapcsolatok és hálózatok ápolásában.

Közösen dolgozunk azon, hogy nemzetközi szinten még több kiállítás és kölcsönadási együttműködés születhessen. Csak ily módon képes fejlődni a szakmai tapasztalatcsere.

Dr. Florian T. Bayer az Esterhazy Privatstifung gyűjteményének vezetője végigkalauzolt Fraknó Váranak kincstárában.

A New York-i MET kiállítás nem csupán a kiválasztott műtárgyak kutatásának szempontjából jelent fontos mérföldkövet, hanem az Esterházy-kincstár, az eredeti helyén megőrzött Kunst- és Wunderkammer jelentőségét is hangsúlyozza. Ezen a kiállításon kölcsönadóként részt venni azt jelenti az Esterházy Privatstiftung számára, hogy tengerentúlon való jelenlét irányába is megtette az első fontos lépést.

Szemkápráztató műtárgyak kerülnek az Esterházy-kastélyból is a Metropolitan Múzeumba
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top