+ Zene

Újabb sztárfellépőket jelentettek be a Budapesti Tavaszi Fesztiválra

Mariinszkij, Hamupipőke

Valerij Gergijev, a Mariinszkij Színház Zenekara és Balettegyüttese, Emanuel Gat és Yoann Bourgeois – újabb sztárfellépők a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

A karmesterlegenda, Valerij Gergijev a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev varázslatos balettjét, a Hamupipőkét hozza el, de itt lesz a francia újcirkusz egyik legizgalmasabb alkotója, Yoann Bourgeois és a világhírű koreográfus, Emanuel Gat társulata is! 2019-ben április 5-én kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, azaz a térség egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata, és vele a kulturális tavasz – a fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek már kaphatók!

Valerij Gergijev nem csupán legendás karmester, de nála többet talán senki sem tett azért, hogy a 19. és 20. század orosz szerzőinek lenyűgöző alkotásai az európai koncertrepertoár részévé váljanak. Pontosan ezért ígér páratlan élményt az orosz zene kiválóságait felvonultató 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál záróhétvégéje és a Jolánta, azaz Csajkovszkij utolsó – eredeti formájában egyfelvonásos – operája. Gergijev a mű koncerttermi előadásával már meghódította Barcelona és Hamburg közönségét, most Budapesten a sor!

Mariinszkij, Hamupipőke

A Mariinszkij Színház 236. évadánál tartó balettegyüttesének története a 18. századtól elválaszthatatlanul összefonódik az európai táncművészet történetével, ikonikus társulat, mely a klasszikus hagyományokat is őrizve a kortárs táncművészet legjobbjaival dolgozik. Prokofjev csodálatos balettmeséjének egyszerre klasszikus és merészen kísérletező koreográfiáját, az orosz–amerikai Alekszej Ratmanszkij munkáját 2002-ben mutatta be a társulat. Ratmanszkij Gergijevvel szoros együttműködésben alakította ki koncepcióját, a produkció pedig a mai napig a Mariinszkij egyik legsikeresebb és folyamatosan repertoáron tartott balettelőadása, melyet a hazai közönség a fesztivál zárónapján két alkalommal is láthat az Erkel Színház színpadán.

A marokkói–izraeli gyökerekkel rendelkező francia táncművész-koreográfus, Emanuel Gat nem először jár Budapesten. A tiszta tánc műfajában alkotó Gat kezdetben karmesternek készült, így nem meglepő, hogy a zenei anyagból építkező, érzékeny koreográfiáiról szuperlatívuszokban nyilatkozik a táncszakma. A Le Figaro kritikusa egyenesen mesterműként hivatkozik az Awir Leon zeneszerzővel közösen jegyzett, SUNNY című előadására, kiemelve, hogy

„a hosszúra nyúló csendek, a bravúros jelmezek, a játékosság, a metsző pillantások és a kitörő kacajok együtt hozzák létre az előadás világát, melyben túlcsordul a fiatalosság, az életöröm és a derű”.

A Marvin Gaye Sunny című dalának motívumaira épülő táncelőadás április 12-én és 13-án látható a Trafóban.

Sunny, Julia Gat fotója

Ugyanitt, a Liliom utcai kortárs művészeti központban varázsolja majd el a közönséget a Minuit (Éjféltájt) című produkció, mely a karizmatikus akrobata-előadó, a francia újcirkusz egyik legjelentősebb alkotója, Yoann Bourgeois kreációja. Bourgeois 2017-ben A történelem mechanikája című előadásával kápráztatta el a világot, melyet a párizsi Panthéonban mutatott be: ha valaki egyszer látta a különös, forgó lépcsőről lezuhanó, majd oda „visszapattanó” férfi figuráját, sosem felejti el. Új produkciója ehhez hasonló, lenyűgöző jelenetek füzére. Szólók, duettek és rögtönzött élő zene: négy akrobata és egy hárfaművész költői küzdelme a világ kiegyensúlyozatlanságával – földön, trambulinon, levegőben.

A kulturális tavasz 2019-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, azaz április 5-én kezdődik, és egészen április 22-ig tart. A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu weboldalon vásárolhatók meg.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Bolondok fesztiválja!

    Azért jöttél e világra,
    Eljárj minden fesztiválra!
    Ottan aztán, feszt igyál
    Sorsodon ne gondolkozzál!
    Munkád nincs, de kinek kell?
    Elégedett vagy életeddel!
    Az csak egy jó buli!
    Bele fogsz, végül bukni!
    Ugyan kit érdekel!?
    Hülyítő majom énekel!
    Neked rángatózni kell!
    Kábán, körül se nézel
    Esze mentek szemével
    Meg, még se látod,
    Mivé lett világod!
    Állítólag fiatal vagy,
    Elbutított, rombolt agy!
    A jövő pedig nem a tied,
    De részeg jövő minek?
    Kortársaid, ők se látják,
    Púposak, csalók, a próféták!
    Törött, vagy gerinctelen!
    Mégis övék a győzelem!
    Vezetnek, marhát orr karikán,

    2012.

    Elveszett a jövő

    Elveszett a jövő realitása
    Mindenhol, a fesztiválja,
    Őrültek verik a dobot,
    Legalább szórakozz!
    Ne lásd meg, sorsodat,
    Te csak élj, jól mulass,
    Szép halál a bacchanália!
    Annyit se mondasz majd I-A!
    Nem látod meg, szamár,
    A jólétednek vége már!
    Az ingyenélő már sok,
    Dolgozzanak rá mások!
    Sok marha, nem érti meg!
    Mindig győztek a primitívek.
    Nem szaporodik, aki okos
    Neki fontosabb a jólét,
    Másiknak a puszta lét.
    Fönn, csak élőnek van helye,
    Okosok beköltöznek a földbe!
    Virul állati sorba, nyomorba,
    Ahogy a természet megalkotta!
    JÓL se érzed magad, ha valamire nem kötelezel? Ostoba ember akar uralkodni a másikon!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top