+ Történelem

Függesszék fel a Dunába lőtt áldozatok maradványai utáni kutatást!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint értelmetlen a Dunába lőtt zsidó emberek maradványai után kutatni, a csontok Izraelbe szállításának terve pedig felkavarta közösségüket, ezért a szervezet elnöke levélben kérte a magyar és az izraeli belügyminisztertől a “semmivel nem indokolható” kutatások felfüggesztését.

A Mazsihisz a Reuters hétfői hírére reagált, amely szerint izraeli kutatócsoport érkezett, hogy – Magyarország engedélyével és együttműködésével – a holokauszt áldozatai után kutasson a Dunában. A maradványokat zsidó szertartás szerint temethetik majd el Izraelben – közölte az izraeli küldöttség egyik tagja. A Belügyminisztérium kedden azt közölte, hogy Magyarország minden segítséget megad Izraelnek az esetlegesen a Dunában található holokausztáldozatok maradványainak felkutatásához.

A Mazsihisz a honlapján csütörtökön megjelent közleményben felhívta a figyelmet: történészek szerint a holokauszt alatt több ezer embert lőttek a Dunába, és Budapest ostroma alatt is sokan vesztek a folyóba. Csontjaik vélhetően szétszóródtak a hetvenöt év alatt, elképzelhető, hogy egészen a Fekete-tengerig bemosta őket a Duna – írták, hozzátéve: éppen ezért tartják megkérdőjelezhetőnek a kutatást.

A Mazsihisz 2016. április 15-én hosszú tudományos munka és rabbinikus disputa után a Kozma utcai zsidó temetőben hantolta el a Margit híd felújításakor fellelt maradványokat. Jelezték: a csontok akkor egy különleges véletlen folytán kerültek elő. A németek által felrobbantott híd egy lemeze ugyanis partközelben megakadt, és ott torlódtak össze a víz alatt azok a testek, amelyeket vélhetően a folyó felsőbb szakaszán lőttek a Dunába 1944-45 telén.

Az orvostechnológiai vizsgálatok kimondták, hogy a csontokat lehetetlen konkrét személyekhez kapcsolni. A korábban megtalált csontokat a Mazsihisz neológ zsidó temetőben, zsidó szertartás keretében, az ősi tradícióknak megfelelően temette el. A végtisztességet minden körülményre és érzékenységre figyelemmel adták meg az áldozatoknak. A csontokat tartalmazó koporsót neológ, ortodox és chábád rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében – tették hozzá.

A Mazsihisz állásfoglalása szerint a

“holtak nyughelyének megzavarása bonyolult és érzékeny kérdéskör. Az esetlegesen fellelhető csontok után kutatni felesleges, sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nem zsidó holtak nyugalmát és méltóságát, sérti a haláchát”,

azaz a zsidó vallásjogot.

A maradványok Izraelbe szállításának indoka – az, hogy csak ott lehet zsidó tradíciók szerint eltemetni őket – figyelmen kívül hagy

“releváns halachikus megfontolásokat és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát”.

Közösségüket felkavarta a kutatás híre, különösen az esetlegesen megtalált maradványok minden körülmények közötti Izraelbe szállítása.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. Mahir Kara

  2019-01-18 - 18:00

  Miértről hallhatnánk valamit? Mivel érdemelték e nagy, “halálos” szeretetet? Áldott jó emberek?

 2. Pálos Trend

  2019-04-11 - 21:00

  MÁR CSAK AZÉRT IS, MERT A VALÓDI HOLOKAUSZT MOST “FOLYIK”!!!
  ORBÁN MAGYARORSZÁGA VALÓJÁBAN NETANJAHU GYARMATA!!!
  SZINKRONICITÁS ÉLETHŰEN ÚJPESTRŐL!!!
  Móricz Zsigmond: Naplójegyzetek, 1919. Noran, Bp. 2006. 168. o.
  “Egy-két napja tűnt föl előttem, hogy most az történik alapjában, hogy a zsidóság egyszerre a fölszínre kerül és elfoglalja az összes vezető pozíciót, kezében van minden irányítás. És minden másfajú, aki ebbe az irányításba belefolyik, csak akkor felel meg feladatának, ha teljesen az ő szellemükben dolgozik: ha szellemében zsidóvá lesz… az új parlament kész zsinagóga.”
  https://wetube24.com/video/v8c1_iB7QjY

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top