+ vallás

Fabiny Tamás: nem a politikusok feladata Európa keresztény arcának megtartása

MTI Fotó: Mohai Balázs

A karácsonykor megszülető Isten mindenhol zárt ajtókra talál, mégsem mond le a világról, a találkozásról az emberrel – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsonykor.

Fabiny Tamás: a betlehemi történet megrendítő motívuma, hogy Mária és József hiába kopogtat az emberek ajtaján, sehol sincs számukra hely. Mintha Jézus nemkívánatos, törvényen kívüli idegen lenne a világban.

De Isten, akinek „kívül tágasabb”, nem törődik bele az emberek elutasításába, és ha a hivatalos egyházi vezetők nem ismerik fel az üdvözítőt, akkor a pásztorokat hívja, hogy hódoljanak egyszülött fia előtt. Így lesz szakrális tér, istentiszteleti hely a trágyaszagú istálló.

Jézus később is, egész életével arra adott példát, hogy a világban minden tér szent térré válhat, hiszen tanított, csodát tett és imádkozott folyóparton, hegyen, csónakban vagy épp egy vámszedő házában. Karácsony nagy lehetősége engedni magunknak is, hogy a szakrális, a szent belépjen a szekuláris, a profán térbe.

Arról is beszélt, hogy a szekuláris társadalomnak két kísértése van:

„Az egyik, hogy nem akar tudni a szakrálisról, idegennek érzi azt; a másik pedig, hogy átveszi a szakralitás formáit, az ünnep külsőségeit, ám annak tartalma nélkül”.

Most, amikor Európa sok szempontból identitását keresi, nagy szükség van arra, hogy a keresztény gyökerű emberek újra felfedezzék karácsony igazi tartalmát.

„Ha tényleg meg akarjuk tartani Európa keresztény arculatát, ne nyugodjunk bele abba, hogy nincsenek vagy csak a látvány szintjén vannak ünnepeink, hanem keressük meg az igazi tartalmukat!”

– figyelmeztetett. Ez azonban elsősorban nem a politikusok feladata.

„Nem baj, ha ők is szorgalmazzák a visszatérést a keresztény gyökerekhez, és megköszönjük nekik, ha emlékeztetnek a feladatunkra, de helyettünk, keresztények helyett senki nem fogja ezt a munkát elvégezni”.

Kinek-kinek személyesen kell az Isten mellett döntenie, és ezt a személyességet kell az ünnepben megtalálni.

Fabiny Tamás szerint az ünnep az egyházaknak is jó lehetőség, hogy „utánamenjenek az embereknek”, kilépjenek a társadalomba, és azt mondják, „nyitva van a templomajtó”.

„Nem dorgáljuk azokat, akik csak ilyenkor jönnek, hanem örülünk, hogy itt vannak, és reméljük, hogy itt is maradnak”

– fogalmazott az egyházi vezető. Azokat pedig, akik nem tudnak vagy nem akarnak eljönni a templomba, felkeressük, mert ma is szakrális térré válhat a kórházi ágy, a magányos emberek otthona vagy akár egy utcasarok is, ahol elmondunk egy imát.

Az evangélikus püspök reményét fejezte ki, hogy az idei karácsony a meglepetések ünnepe lesz.

„Az a meglepetés ugyanis, amit Isten képes az embernek készíteni, sokkal nagyobb, mint amivel mi, emberek egymást ajándékozzuk meg”.

„Légy csendben, és várj az Úrra!” – idézte a 37. zsoltárt, hozzátéve, „ha megteremtjük magunkban a csendet, esélyt adunk arra, hogy Jézus megérkezzen hozzánk”. Meg tud érkezni a lármában is, de ott nehezebben halljuk meg. „Isten ugyanis nem akar ránk törni mindenáron, szelíden jön, hogy fölkínálja magát az embernek”

– mondta Fabiny Tamás.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. obsitos szerint:

  Nem kell megőrizniük ?
  Tönkretenni viszont sikerült, 40 évük volt rá, hatalmi és parancsszóval, üldözéssel !!!
  Lehet, hogy sokan csak a külsőségeket őrzik, de micsodák a minaretek, a fetrengés a lábtörlőkön, naponta 5x ??? Aztán ittasan bűnöket követnek el, amire NINCS retorzió !!!
  Egy dolog biztos : „Zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták!!!”

 2. drnemoda szerint:

  Nem hiszek ezekben a zavaros és ájtatoskodó dumákban ! A politikusok sem, ez egyértelmű. Mindenki valamilyen konkrét célból használja ezt a vallási maszlagot. A társadalmi békét nem ködösítéssel és belenyugvással kell biztosítani, hanem résvétellel, demokráciával, hatékonysággal. És ha a muszlimok ebben lemaradnak, akkor lemaradnak, De ha a keresztények maradnak le, akkor ők is lemaradnak. A protestánsok meg a jó kezdés után máris lemaradtak. Marad a duma, a nosztalgia, a néhai 40 év . És a mostani több, mint nyolc év ? És a folyamatos református semmitmondás (legfeljebb a sértegetés balogpáter részéről) ?

 3. Mahir Kara szerint:

  1. Az eszme a leghatékonyabb fegyver a közösség vagyonának elrablásához.
  2. Az eszme, a vallás a hatalom bűnrészese, támogatója, haszonélvezője. A pap meg a téveszmeterjesztés szolgálója!
  3..Az anyagi javak szerzésének lehetősége, sokakat tesz gazemberré!
  4. A hatalommal haszonélvezői ünnepelnek!
  5. Eltűri az ostobát a hatalomba, a többi ostoba!
  6. A világ, a hit, az eszme, ragaszkodik saját hülyeségéhez, mint az egyes emberek!
  Eszme:

  1. A társadalomban jelenleg elfogadott, divatos, igaznak hitt vélekedés.
  2. Az a kolomp, mely után a gondolkodni nem képes, vagy hajlandó tömeg követ!
  3. A vezető réteg indoka, saját kivételezettségére!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top