+ Irodalom

110 éve született Szepes Mária

szepes mária

Szepes Mária (1908. december 14. — 2007. szeptember 3.) ma lenne 110 éves

A magyar ezoterikus irodalom egyik legjelentősebb művelője, A vörös oroszlán című regény szerzője nemcsak felnőtteknek szóló műveivel, költeményeivel, valamint tudományos-fantasztikus írásaival szerzett hírnevet.

Pöttyös Panni történeteiben az óvodakezdéstől az iskolás kalandokig követhetjük a türelmes nagymama és cserfes unokája kalandjait mesékben. A könyvben és cd-n kapható meséken túl foglalkoztató füzetekben is kalandozhatunk velük és megtanulhatjuk együtt az órát is.

Szepes Mária:

„Amikor bezúztak mindent, amikor tilos lett minden, amit addig csináltam, eldöntöttem, meséket fogok írni. Imádom a gyerekeket. A fodrásznál volt egy találkozásom egy orosz kislánnyal, a kis Tamarával. Oda is tollal, füzettel jártam, és egyszer csak felült a térdemre, hogy rajzoljak neki. Ezt a tündéri kis lánykát aztán beleírtam a Pöttyös Panni mesémbe, hogy a két kislány összebarátkozik. 1953-ban ki is jött a könyv, óriási sikere lett. Kiderült, hogy én az új éra legnagyobb könyvét írtam meg azért, mert volt benne egy négyéves szovjet kislány… Boldog vagyok, mert már az ötödik nemzedék nő fel a Pöttyös Pannival, hogy a szívbeteg gyerekeknek ezeket a meséket olvassák fel a kórházakban, mert kedvesség és báj van bennük… Hát így lettem mesemondó Szepes Mária. Egy hétéves kis barátnőm (aki azóta nagymama lett) egy együtt töltött nap után azt kérdezte az édesanyjától: Anyuka, mondd meg nekem igazán, ugye a Szepes néni nem egészen felnőtt? – Ez volt a legkedvesebb bókja az életemnek.”

Szepes Mária fiatalon

Szepes Mária, Papír Magdolna, Orsi Mária. Három név, és mégis ugyanaz a művész. A Pöttyös Panni könyvek szerzőjéről van szó, az ezotéria magyar nagyasszonyáról, A vörös oroszlán című, kalandos utat bejárt regény alkotójáról. Szepes Mária igazi bohém, komédiás családban nőtt fel. Édesanyja primadonna, nevelőapja rendező volt. Papír Magdolna néven már hároméves korától színpadon játszott, többek közt A megfagyott gyermek című darabban. Tizenhét éves korában balettvizsgát, majd kereskedelmi érettségit tett, utána a Walter-féle szemináriumban művészettörténetet, pszichológiát, irodalmat hallgatott.

A beszélőfilm korszakában Orsi Mária néven filmforgatókönyveket ír. 1930-ban megismerkedett Szepes Béla képzőművésszel, aki többszörös atléta- és síbajnok volt, olimpiai ezüstérmes élsportoló. Házasságuk után Szepes Mária néven dalszövegek és versek mellet tudományos-fantasztikus műveket alkot, s életművében meghatározó szerepet tölt be az ezoterikus irodalom.

Pöttyös Panniról: https://mora.hu/sorozat/pottyos-panni

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top