+ Életmód

Hogyan változtathat életeket az önkéntesség? A Bátor Tábor megmutatja!

Anna és Nóra

Egy apa, aki a tábori önkéntes munkán keresztül került még közelebb a lányához, egy pár, amelynek tagjai az önkéntességnek köszönhetik szerelmüket, és egy testvér, aki öccse elvesztése után önkéntesként tért vissza a helyre, ahol gyászoló családjával támogatást kapott. December 5-én, az önkéntesség világnapján nyílik meg Szombat Éva és a Bátor Tábor közös fotókiállítása a Telep Galériában, ahol nyolc különleges történeten keresztül mutatják meg, hogy mekkora élményeket adhat az önkéntes munka.

A Bátor Tábornak évente csaknem ezer önkéntesre van szüksége ahhoz, hogy programjai megvalósulhassanak. Minden évben körülbelül 1000 vendég érkezik a táborokba, ahol súlyosan beteg gyermekek és hozzátartozóik, valamint gyermeküket, testvérüket elvesztett családtagok szerezhetnek olyan élményeket, amelyek gyakran az egész életüket megváltoztatják. Ezzel azonban nem csak a táborlakók vannak így: a Bátor Tábor önkéntesei kisfilmek és egy fotókiállítás segítségével mondják el, hogyan változtatta meg az életüket az önkéntesség.

Életre szóló kötelékek

Bár az önkéntesség gyakran áldozatokat kíván az embertől, abban mindenki egyetért, hogy a befektetett energia többszörösen megtérül. Az ismert színész-testvérpár, Trokán Anna és Nóra maguk is önkéntesek a Bátor Táborban, és a velük készült kisfilmben mindketten kiemelték azt a vidám, élettel teli hangulatot és az inspirációt, amelyet ezek a keményen küzdő kisgyermekek és családjaik nyújtanak az önkéntesek számára.

Akad olyan szerelmespár is, amelynek tagjai a Bátor Tábor interjúján találkoztak, és azóta elválaszthatatlanok – ők azóta minden évben közösen, egyfajta zarándoklatként térnek vissza a táborba, hogy mások történetét is legalább ilyen széppé tegyék. Kristóf a daganatos betegséggel küzdő testvére miatt került kapcsolatba a Bátor Táborral, ahova öccse elvesztése után családjával tért vissza: a Lélekmadár Táborban a számukra nyújtott támogatás, a gyász közös feldolgozása és a közösségi élmények hatására döntött úgy, hogy legközelebb már önkéntesként csatlakozik a turnusokhoz.

Kristóf

Milyen az ideális önkéntes?

A Bátor Tábor folyamatosan várja új önkéntesek jelentkezését, akik első lépésként egy interjún vesznek részt:

“Az interjúra azért van szükség, hogy egyrészt ők is részletesen megismerjék a rájuk váró feladatokat, másrészt így mi is képet kapunk a jelentkezőről, és arról, hogy valóban neki való-e az önkéntesség”

– foglalta össze Brahmi Lynda, a Bátor Tábor programigazgatója.

“Többnyire oka van annak, hogy valaki jelentkezik hozzánk: legyen akár személyes érintettség, akár átlagon felüli empátia, jellemzően nyitott szívű, lelkes és gyermekközpontú jelöltekkel találkozunk, akik gyorsan beilleszkednek a Bátor Tábor csapatába. Ami még fontos, hogy húsz év feletti önkénteseket tudunk fogadni, így ezt a korhatárt már jelentkezés előtt figyelembe kell venni”

– tette hozzá Brahmi Lynda.

Te is megismerheted a történeteket

Az önkéntesség világnapja alkalmából a Bátor Tábor egy különleges, analóg fotókiállítással és kisfilmekkel mutatja meg, hogyan változtatta meg az önkéntesek életét a táborozás. Az analóg technikával készült fotókat az egyedi stílusáról ismert fotós, Szombat Éva készítette, aki mindennapi életterekben, egy-egy turnusemlékkel fotózta az önkénteseket.

A fotózás kulisszái mögé betekinthetsz werkfilmünkben:

A turnusemlékek amellett, hogy valódi “Bátor Táboros” hangulatot kölcsönöznek a képeknek, azt is szimbolizálják, hogy a tábori önkéntesek a turnusokat követően, a mindennapi életükben is önkéntesek maradnak. Egy ilyen tapasztalat egy életre megváltoztatja őket: van, aki karriert vált az ott megélt élmények hatására, a kapcsolatok pedig a Bátor Tábor után szorosabbá, tartósabbá és fontosabbá válnak. Erről tanúskodnak az önkéntesekkel készült kisfilmek is, amelyek segítségével közelebbről is megismerhetjük a megindító, inspiráló történeteket, és az embereket, akik a történetek mögött állnak.  A fotókiállításnak, amely december 14-ig ingyenesen megtekinthető, a TELEP ad otthont – látogass el és ismerd meg a Bátor Tábor lelkes önkénteseit!

Ján

Hogyan változtathat életeket az önkéntesség? A Bátor Tábor megmutatja!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top