tim o'reilly wtf typotex
+ Életmód

Rajtunk múlik-e, hogy mit hoz a jövő? WTF?

Erre a kérdésre – habitusától függően – mindenkinek van egy zsigeri válasza. De ez kevés! Tim O’Reilly provokatív című könyvében szisztematikusan végiggondolta, hogy merre haladunk. WTF?

Tim O’Reilly: WTF? Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő? [WTF? What’s the Future and Why It’s Up to Us] – Typotex kiadó, 2018 – fordította Farkas Nóra, Kozma Dániel – 474 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-963-2799-96-4

„A jövő már itt van. Csak még nem egyenletesen oszlik el a világban.”
William Gibson, sci-fi író

Hosszan sorolhatjuk azokat a technofób közhelyeket, melyek arról szólnak, miként gyűr minket maga alá az általunk fejlesztett technikai civilizáció. Sci-fi-k tömkelegének alapanyagát adja a mesterséges intelligencia elszabadulásának víziója, vagy az, ahogy az emberek elvesztik munkájukat, megélhetésüket, s a világ a kevés gazdag innovátor és döntéshozó játszóterévé válik, miközben az emberek tömege kerül katasztrofális helyzetbe. Komolyan vehető, félelmeinket hizlaló látomások ezek, és nem kell/szabad elfelejteni őket. De nem eszik olyan forrón!

„Könnyű a technológiát hibáztatni azokért a problémákért, amelyek a nagy gazdasági átalakulások idején jelentkeznek. Azonban mind a problémák, mind a megoldásaik emberi döntések következményei.”

Az írországi születésű Tim O’Reilly (1954-) szinte a kezdetektől a „tűz közelében” tevékenykedik, fontos és aktív szereplője a techiparnak, olyan ember, aki vállalkozásaival, ötleteivel és tanácsaival alakítja és ténylegesen befolyásolja, hogy milyen lesz a világunk. Nem csak azt tudja, hogy milyen kérdéseket kell feltenni, hanem azt is, hogy milyen lehetséges válaszok adódhatnak akkor, amikor a jelen folyamatai és az ezekből következtethető lehetőségek alapján a jövőt próbáljuk fürkészni. Erről szól a WTF? című könyv, mely bár a jövőnkkel foglakozik, mégsem sci-fi, hiszen a múltból indulva a jelenben keresi a válaszokat.

WTF-könyvbemutató, Kossuth Klub, 2018.december 4. 18:00
A beszélgetés résztvevői: Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója; Bőgel György, a CEU professzora; Pintér Róbert, az eNET kutatásvezetője, a Corvinus Egyetem adjunktusa

Tim O’Reilly optimista,

s ezen, ha tudjuk, hogy mivel foglakozik – ébredezhet bennünk a szkepszis! – nincs miért csodálkozni. Mi más lehetne egy techguru, ha a techiparról van szó?! Tim O’Reilly optimizmusa azonban nem a megszokott, lózungokkal teli, jövőt rózsaszínre festő kincstári optimizmus, hanem olyasmi, amire csak szűken elég a most megjelent WTF?-kötet majd félezer oldala. Mert Tim O’Reilly nem bagatellizálja a félelmeket, nem kicsinyli le a veszélyeket, nem tér ki az aggasztó kérdések elől, hanem „beleáll” azokba. Ez a fazon nem egyszerűen optimista, hanem meggyőző alapossággal az. S tetszik vagy sem, az ilyesfajta derűlátásra a mai Magyarországon nagy szükség van. Hiszen az, amit itthon tapasztalhatunk, pillanatnyilag köszönő viszonyban sincs azzal, amerre a világban – mely elképesztő sebességgel húz el mellettünk – zajló folyamatok mutatnak. Nem kell aggódni, a szerző és könyve nem – nem úgy – politizál, bár be kell látni, a magyar olvasó számára kormányellenes propagandának is tűnhet a józan és érvelő magyarázat, mely a világban zajló folyamatokat elemzi, s közben nem-keresztény (és nem nem-keresztény) és nem-nemzeti. Más a lépték és a nagyságrend.

Ez a könyv a technológiai innováció gazdaságban – és ezek keresztül a társadalomban – betöltött szerepére koncentrál, s olyan témákkal foglalkozik, mint a mesterséges intelligencia és az on-demand szolgáltatások, meg az internet korszakalkotó és -alakító szerepe. Elsősorban, éppen mert a szerző ott otthonos, az Amerikai Egyesült Államokban működő gazdaságformáló erőkkel foglakozik, de nem nehéz belátni, hogy számunkra ez „nagyon nem mindegy”. A jelenlegi gazdasági folyamatokat olyan példákon keresztül mutatja be, melyek minket is érintenek. Sok szó esik a nyílt forráskódú szoftverekről, s olyan cégekről, mint az Uber, az Airbnb, az Apple, az Amazon, a Facebook vagy a Google. A vállalatok, a szolgáltatások, a platformok megváltoztatják a gazdaság és a társadalom működését. Az államigazgatás, az oktatás, az üzleti élet, de még a szabadidő eltöltése is a most zajló folyamatok hatása alatt áll. És olyan kihívásokat intéz a jelenhez, ami elől nem lehet kitérni. Nincs esélye a be- és elzárkózásnak. És ez lehet ijesztő: rövid idő alatt minden, de tényleg minden megváltozik! Aki pedig vissza akarja forgatni az idő kerekét, azt menthetetlenül maga alá gyűri a változás. Ráadásul, ha a változás elleni hadakozással vagyunk elfoglalva, akkor/azzal lemondunk a jövő alakításának jogáról és lehetőségéről. Ez pedig komolyabb ok a borúlátásra, mint a technipar őrült fejlődése, amiben érdemes lenne észrevenni a lehetőségeket.

„A morális döntések képessége, és nem pedig intelligenciánk vagy kreativitásunk jelenti a legértékesebb erőforrásunkat. A dolgok még sokkal rosszabbá válhatnak, mielőtt javulnának. Mégis dönthetünk úgy, hogy felemeljük egymást, és olyan gazdaságot teremtünk, amelyben az emberek nagyon is számítanak, nem csak a profit. Képesek vagyunk nagyot álmodni és nagy problémákat megoldani. Ahelyett, hogy arra használnánk a technológiát, hogy helyettesítse az embereket, arra is felhasználhatjuk, hogy kiterjesszük a képességeinket, hogy olyan dolgokat megtehessenek, amelyek korábban lehetetlenek lettek volna.”

(Személyes megjegyzés: a könyv sokkal visszafogottabb és tényszerűbb, mint a fenti írás, melynek nincs lehetősége visszaadni mindazt, amiről a félezer oldal szól. Az itt-ott átszűrődő lelkesültség annak köszönhető, hogy a WTF? egy szemléletformáló könyv, mely tényleg hozzájárul ahhoz, hogy jobban értsük a mai világ működését, és kevésbé cidrizzünk, ha a jövőről van szó.)

Rajtunk múlik-e, hogy mit hoz a jövő? WTF?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top