+ Természet

Akkorra barlangot találtak Kínában, mint egy felhőkarcoló

A világ egyik legnagyobb, akár egy kisebb méretű felhőkarcoló “elszállásolására” is képes barlangját fedezte fel egy kínai és brit szakemberekből álló kutatócsoport a délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen.

A kutatócsoport egyik tagja, Hsziang Hang szerint a Hajting barlang térfogata 3,53 millió köbméter, alapterülete 77600 négyzetméter, belmagassága pedig több mint 200 méter, vagyis akár egy kisebb méretű felhőkarcoló is elférne benne.

A Brit Barlangász Egyesület, valamint a Kínai Geológiai Tudományok Akadémiája karsztosodást vizsgáló intézetének munkatársai még októberben fedezték fel a barlangot egy óriási víznyelő alatt Fengsan megyében.

A geológusok szerint a barlang tele van meredek lejtőkkel, göröngyös felületekkel és egy folyó is fut benne. A szakemberek úgy vélik, hogy térfogatát tekintve ez lehet a világ tizedik legnagyobb barlangja, alapterülete pedig a harmadik legnagyobb a világon. Mindezek megerősítéséhez azonban még szükség van a háromdimenziós feltérképezés eredményeire.

A barlangot egy szomszédos faluról nevezték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top