+ Tudomány

Tökéletes állapotban találták a 100 ezer éves csiga tapogatóit és szemeit

Fotó: Kínai Földtudományi Egyetem

Lágyszöveteivel együtt őrzött meg egy csaknem százmillió évvel ezelőtt élt csigát egy mianmari borostyánkő – számolt be legfrissebb eredményeiről egy paleontológusokból álló nemzetközi kutatócsoport.

A Kínai Földtudományi Egyetem munkatársaként dolgozó és a vizsgálatot vezető Hszing Lita szerint a csigafosszíliák többsége csupán a külső meszes vázra korlátozódik. A szakember szerint a mostani lelet rejti az eddig felfedezett legrégebbi lágyszöveteket, például tapogatókat, amelyeket borostyánkőbe zárt csigák esetében találtak.

A csigát rejtő megkövesedett gyanta a borostyánleletekben gazdag észak-mianmari Hukawng-völgyből származik. A borostyánok különböző típusú lágyszöveteket rejthetnek magukban, értékes információkkal szolgálva a paleontológusok számára.

Hszing szerint a mostani fosszília esetében a csiga tapogatói és szemei is tökéletes állapotban maradtak fenn a borostyánban.

A Cretaceous Research című folyóirat internetes oldalán közölt tanulmány kínai, brit, ausztrál és kanadai kutatók együttműködésével készült.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top