+ Performansz

A harkályokból alakult zenekar dobszólója

Az olasz hangtervező Harkályok (The Woodpeckers) c. munkájában a természet, a városi környezet és a digitális technológia hármas egymásra hatását vizsgálja.

A PLACCC FESZTIVÁL 2018 befejező hetébe ért

Folytatódik a PLACCC 2018 a test és technológia jegyében. A fesztivál harmadik részében hat programban vehetünk részt.

Akik a Madách téren járnak, nem kerülhetik el a Studio Nomad interaktiv hanginstallációját. A köztéren elhelyezett kapukból álló installáció az épített környezetből és városi jelzőhangokból inspirálódott hangszer. A járókelők a városi nyüzsgésből kiszakadva válhatnak egy közösségi élmény részeseivé, ahogy a mesterséges zajokból zenei összhangzatokat hoznak létre. A hanginstallációt a fesztivál utolsó napjáig, szeptember 22-ig élvezhetjük.

Keddtől Marco Barotti „techno-harkályaival” is találkozhatunk, azonban azt, hogy pontosan hol, a fesztivál honlapjáról tudhatjuk meg. Az olasz hangtervező Harkályok (The Woodpeckers) c. munkájában a természet, a városi környezet és a digitális technológia hármas egymásra hatását vizsgálja. A Harkályokban audiovizuális interferenciát teremt a városi környezetben található digitális eszközök (elsősorban a folyamatosan használt mobiltelefonok) és a digitális hangszerként funkcionáló „android-madarak” között. A stilizált madarak a környezetükben érzékelt elektronikus kommunikációs eszközök és vezeték nélküli hálózatok elektromágnes sugárzását (EMR) érzékeli és alakítják át ritmus-alapú zenévé: a harkályok dob-nyelvére!

Szeptember 20. és 22. között két egyetemi kiállítás is vár minket a XIII. kerületben, egészen közel egymáshoz: a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem Körkérdés kiállítását Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszék vezetője nyitja meg.   A prágai DAMU (Előadó-művészeti Egyetem) hallgatói Cristina Maldonado Prágában élő mexikói művész vezetésével hozták létre The Mirror Will Make Our Living Room Look Bigger című videóinstallációkból álló performatív „ikerkiállításukat”, amelyet Csanádi Judit, egyetemi tanár a MKE Látványtervező Tanszékről nyit meg.

A fesztivál utolsó napjáig, szeptember 22-ig láthatjuk még a prágai alkotóművész, Richard Wiesner Huszonnyolc cimű köztéri installációját a MÜPA előtt. Wiesner egyik legfrissebb projektje, amelynek lakonikus címe az Európai Unió tagállamainak számára utal, korábbi munkáinak lényegéből merít, amikor bizonyos szimbólumok üres fellengzősségre és abszurditására világít rá. A cseh alkotó művészetét egyfajta eredeti szobrászati megközelítés és sajátos humor jellemzi, ami egy erős társadalmi tudatossággal is összekapcsolódik.

A táncot a PLACCC harmadik részében Somló Dávid és Vass Imre ismétlés-alapú performansza képviseli. Az eredetileg színházi térre készített darab a Fesztiválra három egymástól nagyon különböző városi térben (Bulcsú utca, Margitsziget, Blaha Lujza tér) értelmeződik újra szeptember 22-én. A szélsőséges repetíció lehetőségeit és hatásait vizsgálva a darab egy különlegesen intenzív felületet nyújt a kontemplációra. Ennek kontúrjaként az eltérő helyszínek más-más asszociációkat kínálnak, így szinte három különböző előadást láthatunk.

Részletek a fesztivál honlapján.

Richard Wiesner: Huszonnyolc (köztéri installáció)
2018. szeptember 14-22.
Helyszín: ​Ludwig Múzeum / MüPa előtt, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Studio Nomad: Check Point (interaktív hanginstalláció)
2018. szeptember 17-22.
Helyszín: Madách tér

Marco BAROTTI: The Woodpeckers (audio-vizuális installáció)
2018. szeptember 18-21. 14.30/18.30
Helyszínek: www.placcc.hu

Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) / Cristina MALDONADO: Körkérdés (performatív videóinstalláció kiállítás)
2018. szeptember 20-22. 18.00-20.00
Helyszín: Kubik coworking, 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6.
Megnyitó: szept. 20. 18.00
A kiállítást megnyitja: Zeke Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszék vezetője

Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) / Cristina MALDONADO: The Mirror Will Make Our Living Room Look Bigger (performatív videóinstalláció kiállítás)
2018. szeptember 20-22. 18.00-20.00
Helyszín: Noha Stúdió, 1137 Budapest, Pozsonyi út 12.
Megnyitó: szept 20. 19.00
A kiállítást megnyitja: Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora

SOMLÓ Dávid – VASS Imre: It comes it goes (helyspecifikus táncelőadás)
2018. szeptember 22.
17:30 Bulcsú utcai alagút: https://goo.gl/3jVM63
18:30 Margitsziget – Árpád híd felöli vége, budai oldal (ahol bekanyarodik a futópálya)  https://goo.gl/hH2A5J
19:30 Blaha Lujza tér

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top