+ Riport

Ezt főzte ki a Trafó a 2018/2019-es évadra!

Különleges évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Trafó, az újságíróknak ezúttal főzniük is kellett, ha enni akartak a sajtóeseményen. Szerencsére a Trafó munkatársai is besegítettek. Riport a közös főzésről és infók a Trafó 2018/2019-es évadáról.

A tésztanyújtás kemény meló, és a tojás felverése sem könnyű feladat, pláne, ha szakavatatlan kezekbe kerül a habverő. Joggal vetődik fel a kérdés az olvasóban, hogy ennek mégis mi köze a színházhoz és a kortárs művészetekhez. Az idén 20 éves Trafó kulturális központ nekivág 2018/2019-es évadának, melyben különleges találkozásokat ígér a közönségnek. Erről bővebb információt a szeptember 6-ai rendhagyó sajtótájékoztatón kaptunk, melyen a szervezők közös főzésre invitálták a média vállalkozó kedvű munkatársait. Kulturális újságírók és a Trafó stábjának tagjai álltak be a Petőfi Sándor utcában található Kajahu étterem pultja mögé, hogy elkészítsük a menüt, mely a következő volt:

TORTILLA DE PATATAS – Krumplitorta serrano sonkával

GOI CUON – Vietnámi nyári saláta tekercs

NUOK CHAM – pikáns asztali mártogatós

BACON-CHEESE DIP – hagymalekvároson baconos sajtkrém

EMPANADAS – Argentin húsos párnácskák

Közös főzés a Trafó évadnyitó sajtótájékoztatóján – fotó: Drubina Orsolya

Berényi Bogi, az Antipasti főzőiskola és a KAJAHU YCC háziasszonya afféle konyhai mentorként segített eligazodni a résztvevőknek az alapanyagok és az azokhoz kapcsolódó tennivalók sokaságában.

„Senki se maradjon feladat nélkül”

– adta ki az ukázt, és valóban, mindenkinek jutott valami munka a pult mögött, legyen szó répaszeletelésről, citromreszelésről vagy hagymaaprításról. Ami engem illet, konyhai rutinom hiányát szűnni nem akaró kitartással, lelkesedéssel igyekeztem kompenzálni, és most nagyon diplomatikusan fogalmaztam. Miután egy órán át az argentin húsos párnácskákhoz szükséges tésztát nyújtottam, talpig lisztesen jeleztem, hogy mégis élnék a lehetőséggel, és kérnék egy pohár fehérbort. A trafósok és az újságírók közös munkájának köszönhetően a menü végül sikeresen elkészült, így nem maradt más hátra, mint megenni, amit főztünk.

fotó: Drubina Orsolya

ÍGY NÉZ MAJD KI A TRAFÓ 2018/2019-ES ÉVADA

A Trafó 20. születésnapjának apropóján látogatható majd Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész Lyukas doboz (Box with holes) nevű installációja, melyben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Munkáiban a norvég művész arra keresi a választ, hogy a legújabb technológiai vívmányok hogyan állíthatók az emberi test és a minket körülvevő valóság újszerű érzékelésének, értelmezésének szolgálatába. A Box with holes kísérlet az emberi érintés és az érintés keltette képzetek közti kapcsolat, működési mechanizmus felderítésére. A Lyukas dobozt október 16-17-18-án 16 órától 22 óráig próbálhatják ki az érdeklődők. Akik biztosra akarnak menni, a jegypenztar@trafo.hu e-mail címen, valamint a helyszínen jelentkezhetnek be a programra.

Október 16-án tárlatvezetéssel készül a Trafó Galéria, A sötét feltárása című évadkezdő kiállítás olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat.

Október 16-án, 17-én és 18-án külső helyszíneken, Budapest főterein lehet majd belefutni a Barcelonában született Joan Catalàba és Pelat című előadásába.

„Egy fatörzs és egy ember – az izgalmakkal teli mégis költői darab arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között. Rizikós, őszinte, és merész vállalkozás, amit sok megfigyelés előzött meg a testről, a mozgásról, az emberek viselkedéséről és a közösen szervezett mezőgazdasági munkáról. Szép és megható bizalmi játék, egyben közösségi élmény, amire nagy szüksége van ennek az országnak.”

Este hét órától veszi kezdetét a Trafóklubban a Gondolat Generátor programja #mindenkitörténet címmel. A közösségi színház olyan saját történetekből szövődik majd össze, amelyeket a lelkes résztvevők önként mesélnek el arról, hogy milyen volt 20 évesnek lenni.

Szeptember 21-én, 22-én és 23-án látható majd a Hybrid Produkció bemutatásában Heiner Müller: Kvartett előadása. 2018, Magyarország — rendező helyett látványtervező, koreográfus és dramaturg, 75 perc, egy drag queen, egy énekes, egy színész, egy táncos (hol nő, hol férfi), egyelőre három előadás.

Október 11-én Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza catwalkkoncertjét, Az Ügy ősbemutatóját nézheti meg a Trafó közönsége. Az Ügy koncepciója Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletéből és formájából ered: egy népdalokból építkező etűdsorozatban kíván képet mutatni a jelenlegi magyar társadalomról a hivatali ügyintézés útvesztőjében.

A Faktor Terminál október 26-án Bálsój szerelem a Málenkij robot idején címmel tart bemutatót a Trafóban. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket.

A Staféta pályázat 2018-as bemutatói közül három is a Trafó Kortárs Művészetek házában lesz látható. Először Pass Andrea: Eltűnő ingerek című, demenciáról szóló története kap teret október 27-én, majd a Daound Dániel-Kliment János-Somló Dávid-Szabó Veronika  szerzői négyes jelentkezik az Animal city című interaktív színházi előadással. A darab az urbán dzsungel és a benne cikázó emberek, a spontán és szervezett tömegek viselkedési és mozgásdinamikáját vizsgálja majd. A Tesz-Vesz város és a Dogville inspirálta játék először november 20-án lesz látható a Trafó nagytermében. Ebben a hónapban egy másik bemutató is várható, NIBIRU munkacímmel a Vadas Zsófia Tamara-Tóth Márton Emil – Gryllus Ábris trió lep majd meg minket. Az év végén Kelemen Kristóf tér vissza a Házba Megfigyelők című legújabb munkájával. Kárpáti Péter Díszelőadás című drámáját a szerző decemberben egy egészen új koncepcióban mutatja be a Trafóklubban.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, a megnyitó vetítéséhez ebben az évadban is a Trafó Kortárs Művészetek Háza adja a helyszínt. Külföldi világsztárok is szép számmal jelennek meg a Trafó színpadán, rögtön az év elején.

A Time takes the time time takes című kortárstánc előadásában olyan rejtett és állandó ritmus fedezhető majd fel, amely az idő múlását jelzi. A darab az inga mozgásához hasonló, egyszerű, de fizikailag nagyon erős, dinamikus mozdulatokra építve, komplex szerkezetek sorozatát teremti meg és rombolja le három táncos bevonásával. Érezhető az idő tapasztalásának észlelése, az örök jelenidejűség, amely az anyagban és a formában gyökerezik. A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók, munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazás mód jellemzik.

Gravity & Other Myths (AUS): Backbone című újcirkuszi előadásával bővül az English-friendly programok sora. A 2009-ben alakult adelaide-i társulat profilja az akrobatika, munkájukkal nagy elismertséget és számos díjat nyertek el Ausztrália-szerte. A csapat számára azonban a fizikai tudás és ügyesség mellett ugyanolyan fontos a színpadi őszinteség. Bohóckodás vagy színészkedés helyett az akrobatikus fizikai színház felé mozdultak el. A kiemelkedő ügyességet és erőt kívánó alkotás szeptember 27-től 29-ig lesz látható a Trafóban.

Az olasz Motus társulat MDLSX című előadásával nemcsak az önéletrajzi és az irodalmi utalásokat ütközteti, hanem a fikció és a valóság határmezsgyéin lebeg, de a nemi hovatartozás és nemi identitás korlátjainak lerombolásán is dolgozik. Silvia Calderoni  miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, működteti az előadás technikai apparátusát: operatőr, hang- és videotechnikus egyszemélyben.

A Cafe Budapesttel közös programként szerepel a Trafó műsorában a rég látott szürrealista belga társulat: a Peeping Tom. Az ijesztően tehetséges csapat retinába égő látvánnyal, asszociatív, mutatványszerű jeleneteken keresztül vizsgálja az emlékezetet, az élet szövetének mozaikos összetételét, az emlékek raktárban kombinálódó és fejlődő eseményeket, amik végül meghatározták, kik vagyunk. A Moeder világa egyszerre vicces és kísérteties, nyugtalanító, mégis ismerős.

November elején érkezik A WHS, egy kísérletező kedvű  finn cirkuszi/színházi csoport, produkcióik a vizuális színház és az újcirkusz mezsgyéin helyezkedik el. A Búcsú kiemelkedő jellegzetessége a tökéletes illúzió megteremtése, majd lerombolása, ahogy minden igazán jó fizikai színháznak. A vizuális effektek szinte észrevétlenül teremtik meg az előadás álomszerű jellegét, olyan tűpontossággal, hogy az ember egy adott ponton saját valóságérzékelésében kezd el kétkedni.

A hónap közepén az ausztrál Lucy Guerin erős és elegáns koreográfiája lesz látható, a Split. Egy felöltözött és egy meztelen táncos – Melanie Lane és Lilian Streiner – , akiket a folyamatosan szűkülő tér és idő határoz meg. Képesek vagyunk-e az együttműködésre egy olyan világban, melyben folyamatosan nő a nyomás, viszont a lehetőségeink csökkennek? Az előadást számos díjra jelölték, Lilian Streiner pedig elynerte az Ausztrália legjobb előadóművészeinek járó Helpmann-díjat tánc kategóriában. A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva az egy héten át tartó és Budapest különböző helyszíneit bejáró UH Fest idén is a Trafóval közösen megrendezett estével kezdődik. A fesztivál nyitóestéjének vendége az amerikai moduláris szintetizátor guru Keith Fullerton Whitman, a hangművész-performer legenda John Duncan a Soharóza kórussal ad elő egy exkluzív műsort, magyar részről pedig Porteleki Áron és Bertók Márton duója mutatkozik be. Októberben pedig szintén a fesztivál keretén belül ad koncertet a cyber ellenállás queer fekete dívája, vagyis Mhsya és a moduláris szintetizátorok magyar fenegyereke, Prell.

Az indiai klasszikus zene szerelmesei sem maradnak fellépők nélkül. India leghíresebb énekes testvérpárja 7 év után indul világkörüli turnéra, és először fognak fellépni Magyarországon. A Rága Bhairavtól a Rága Bhairaviig egy különleges zenei koncepciót takar, amiben két világhírű énekes átvezet minket a különböző játékidőben megszólaló rágák érzelmi tengerein. A Padma Bhushan címmel kitüntetett Pandit Rajan és Pandit Sajan Misra  India legszentebb és egyik legősibb városa, Benáresz zenei iskolájának leghíresebb képviselői.

A Felabration 2018, a Fela Kuti emlékest, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel megint helyet kap a Házban. A tavaly e célból összeállt zenekar a The Mabon Dawud Republic  azóta önálló repertoárral koncertezik, még idén kiadja első lemezét olyan ghánai highlife legenda közreműködésével, akivel Accrában koncerteztek. A második Felabration Budapest méltó folytatása lesz az elsőnek, új vendégekkel.

Montreal pezsgő független zenei szcénájába tehetünk betekintést november 3-án, melyen a legendás Constellation kiadó körül csoportosuló művészekből választottak a szervezők két rendkívül szuggesztív alkotót, a már 2014-ben Budapesten nagy sikerrel koncertező Colin Stetson, és Jessica Moss személyében, akik a legfrissebb szólóprodukciójukat mutatják be.

December 28-án a Szabó Benedek és a Galaxisok lép fel a Trafóban (a Szabó Benedekkel készült interjúnk itt olvasható), másnap pedig DJ Bootsie Quartett & iamyank Live Ensemble buli várja az érdeklődőket.

A Trafó folyamatosan bővülő programja az alábbi linken érhető el.  

Ezt főzte ki a Trafó a 2018/2019-es évadra!
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top