+ Életmód

Augusztusban visszaváltják a szennyezett vérnyomáscsökkentőket

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket.

a kép illusztráció

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn.

Az OGYÉI kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedélyre jogosultak megállapodtak abban, hogy a gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől.

Betegenként legfeljebb két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, az érintettek visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat kapják vissza. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni számla nélkül is.

Hozzátették, a dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a betegeknél.

Ismételten hangsúlyozták, hogy a gyógyszer szedését senki se hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt nőhet a vérnyomás, ami emelheti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, így már csak a megfelelő minőségű készítmények érhetők el.

A forgalomból kivont gyógyszerek listája megtalálható a https://www.ogyei.gov.hu/valsartan_sajtokozlemeny/ oldalon.

További információ az OGYÉI ügyfélszolgálatán kérhető: a munkaidőben hívható +36-1-8869-409 telefonszámon, valamint a ogyei@ogyei.gov.hu e-mail címen.

Az OGYÉI június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak, azonban nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint az intézkedés.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top