+ Építészet

70 épület bontását állították le Bécsben egy új törvény miatt

Az intézkedéssel a bérlőket és a városképet védik az ingatlanspekulánsoktól.

Bécs látképe a magasból © Eurocomm-PR / Regina Hügli
Keresés a weben

Július eleje óta kizárólag engedéllyel lehet lebontani az 1945 előtt épült házakat az osztrák fővárosban. Az intézkedéssel a bérlőket és a városképet védik az ingatlanspekulánsoktól.

Csak ősszel akarták módosítani ugyan a bécsi építési szabályzatot, a sok last-minute-bontás miatt azonban már június végén napirendre tűzte és elfogadta a bécsi tartományi parlament az 1945 előtt épült házak védelméről szóló törvénykezdeményezési javaslatot.

Eszerint az 1945. január 1-je előtti épületek kizárólag a Bécsi Városháza Építészeti és Településfejlesztési Ügyosztálya (MA 19) engedélyével bonthatók le. Akkor is, ha nem állnak műemlékvédelem alatt, illetve nem védett övezetben találhatók.

Kathrin Gaal, az osztrák főváros nemrégiben kinevezett lakásépítési városi tanácsnoka elmondta, hogy a lépés nemcsak a városkép kíméletes megújítását szolgálja, hanem az ilyen épületekben lakó bérlők védelmét is.

A szigorítás nyomán 70 épület bontását állították le, de 20 esetében már annyira előrehaladottak voltak a munkálatok, hogy mégis engedélyezték az épület teljes elbontását. A fennmaradó 50 épületnél az MA 19 külön-külön megvizsgálja, hogy érdemes-e megőrizni az épületet építészeti vagy városképvédelmi okból, és csak ennek függvényében adja ki a bontási engedélyt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top