+ Irodalom

Milyen lesz Magyarország 2050-ben?

Droidnagyi a családban, atomháború és virtuális zaklatók egy nem is olyan távoli Magyarországon. A 2050 – Ifjúsági novellák a jövőről című kötetben 13 szerző jövővízióját olvashatjuk.

Kontaktlencsébe ültetett virtuális valóság, számítógépen megtervezett ember, elhunyt hozzátartozók emlékeit őrző mesterséges intelligencia – a Móra Könyvkiadó és a József Attila Kör tavaly indította el 2050 című ifjúsági novellapályázatát, melyben arra keresték a választ, hogyan fest majd Magyarország és milyen lesz a kamaszok élete 33 év múlva. A pályázatra 1975 után született szerzők küldhették el írásaikat.  Összesen 57 pályamű érkezett, ezek közül a három győztes (Makai Máté, Bégányi Dániel, Lapis József) mellett további öt szerző (Farkas Balázs, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Jassó Judit, Zelei Bori) novellája került be a 2050 – Ifjúsági novellák a jövőről című kötetbe, ezen felül Brandon Hackett, Lackfi János, Moskát Anita, Szöllősi Mátyás és Totth Benedek írásai is megtalálhatóak a Sirokai Mátyás által összeállított válogatásban.

A 13 novellát tartalmazó könyv – mely a 2016-os Jelen! című antológia folytatása – júniusban jelent meg a Móra Kiadónál. A történetek körülbelül ugyanolyan hosszúságúak, és színvonal tekintetében egyik sem lóg ki lefelé a kötetből. A fiatal szerzőknél éppúgy tetten érhető az irodalmi igényesség és fantázia, mint a jól ismert kortárs íróinknál.

A felvázolt történetek többségében teljesen beépültek a mindennapokba a robotok, a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság. Ezzel együtt a jövőképek vészjóslóak, sokszor nyomasztóak, de a legtöbb disztópiával ellentétben nem a világ pusztulását, hanyatlását mutatják be, hanem az egyén elszigetelődését, technikától és álvalóságtól való függőségét.

Moskát Anita Gumicukorszív című novellája – számomra ez volt a legemlékezetesebb – az elengedés és a gyász témáját járja körbe egy sci-fivel kevert családi drámában. A Lackfi János által írt Tervezett kapcsolatban az elbeszélő számítógépen tervezi meg élete párját, aztán csalódás éri. Brandon Hackett Életjáték című sztorija egy jövőbeli online zaklatás történetét meséli el. Több írásban is megjelenik a vízió, hogy humanoid robotok válnak családtaggá:

Szóval, nagyfater a hatvanötödik szülinapjára meglepte magát egy droidnagyival

– olvasható Garaczi Zoltán novellájában. Olykor rendkívül abszurd jövőképek tárulnak az olvasó elé egy olyan világból, ahol kezd eltűnni a határ ember és gép, valóság és virtuális valóság között.

Akadtak olyan szerzők is, akik nem a technikai fejlődés témája ihletett meg: Jassó Judit novellájában a sors kérdése jelenik meg a túlnépesedés által fenyegetett Földön, Totth Benedek pedig filmszerűen mesél egy posztapokaliptikus világról.

A jövőben játszódó könyvek, filmek gyakran túlságosan is a külsőségekre összpontosítanak, miközben hiányzik belőlük a dráma. Ezzel szemben a 2050 novelláiban érdekes társadalmi, lélektani kérdések jelennek meg, igyekeznek nem csak a felszínt karcolgatni, hanem érvényes kérdéseket feltenni a jövőről egy fiatal szemszögéből. Ahogy az előszóban olvashatjuk, az antológia célja, hogy újra ismertté és elismertté tegye az ifjúsági novella műfaját, a Jelen! és a 2050 fogadtatása azt jelzi, jó úton halad.

A könyvet a Móra mintaboltban (1066 Jókai u 6, nyitva tartás: H-P 14-18 között) teljes július folyamán 30% kedvezménnyel vásárolhatod meg! Itt pedig online rendelhető!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top