+ Zene

A fesztiválszezon idén is a Müpában kezdődik

Június 18. és 23. között hallhatod a Hey, June! fesztivált.

Megismételhetetlen könnyűzenei koncertekkel zárja az évadot, és indítja a nyarat a Müpa. Június 18. és 23. között a Hey, June!-on Antonia Vai költészettel és egyedi látvánnyal teremt új világot, a Konyha kilencfős felállásban lép színpadra, a Kéknyúl megmutatja, milyen a criminal funk, az Elefánt nem létező filmek betétdalait játssza el, a Special Providence pedig sztárvendégekkel gondolja újra Will című albumát.

Egy erős, független nő, aki a zenében sem szereti a megszokott megoldásokat. Antonia Vai világzenével fűszerezett, soulos popzenéjének könnyed hangvételéhez komoly mondanivaló párosul. A Svédországba elszármazott magyar szülők gyermekeként, Stockholmban született énekesnő már négyéves korában is zenéket és dalszövegeket írt. 2013-ban költözött Budapestre, s szinte azonnal beszippantotta az underground zenei szcéna, pár hónappal a később már a Quimby-vel ment országos turnéra.

Legutóbbi, Ritual című lemezének anyagát utazások és távoli kultúrák ihlették: Magyarország és Svédország mellett Marokkóban és Brazíliában születtek számok, így a flamencótól a tangón át az arab zenéig több stílust egyesít a dalokban. Június 18-án egy szavakkal teli álomvilágba szeretné elrepíteni a közönségét:

„Ez a koncert nem csak zeneileg lesz más, mint az eddigiek – költészettel és látványvilággal olyan világot igyekszem megteremteni, amelynek a valóság nem szab határokat. Ahol a belső univerzum a kiindulópont, és a gondolatok szabadon áramlanak.”

Hazaérsz címmel jelent meg a napokban a Konyha legújabb klipje, amelyben animáció keveredik drónfelvételekkel, miközben fiatal párt követhetünk Budapest utcáin élőben és buszra festett verzióban is.

Az biztos, hogy ez a szám is elhangzik majd a június 19-i koncerten, ahol fúvósok, billentyűs és több zenészbarát – Füstös Bálint, a Margaret Island gitárosa és Toldi Miklós, a Magashegyi Underground dobosa – is csatlakozik a háromfős csapathoz.

„A konyhában mindig jó, mert a hűtőben mindig ég a villany!”

– ezzel a felkiáltással alapította Szepesi Mátyás dalszövegíró-frontember 2010-ben a zenekart. A Kiskifli című számuk azóta szinte kultikussá vált, s a zenekar is hamar megvetette lábát a poprockzenekarok között. Garázsrockból, soulos funkból, countryból, bluesból hoznak létre slágeres popzenét, amit a rájuk jellemző őszinte, érzelmekkel teli szövegvilág tesz igazán „konyhássá”. A Hey, June!-os fellépés lesz a zenekar második olyan koncertje, ahol a közönség ülve hallgatja majd őket, így a térhez igazodva leginkább hangszerelésben készülnek meglepetésekkel.

Ahogy már Premecz Mátyás elmesélte nekünk, egy nem létező bűnügyi film soundtrack albuma köré épül a Kéknyúl június 20-i Criminal funk című koncertje, de a filmszerű látomások egy nappal később is folytatódnak,  hiszen az Elefánt bevallottan olyan zenékben utazik, amelyeket nem létező filmekhez írtak. A 2011-ben Szombathelyről indult zenekar először a Kodály Methodban tűnt fel, második nagy dobásuk az volt, amikor Alszik című lemezük tíz napig vezette a Deezer hallgatási listáját. Tavaly pedig megjelent Mindent című albumuk, amellyel véglegesen bekerültek az évtized legnépszerűbb gitárzenekarai közé. Zenéjükben a kirobbanó ritmusosság keveredik a lágy melankóliával, itt-ott megfűszerezve egy kis pszichedelikus vagy éppen elektronikus elemmel. A június 21-i koncertre pedig ehhez mérten egyedi koncepcióval érkeznek:

„A zenekar úgy döntött, hogy nem hangszereli át a dalait, inkább magában a repertoárban, és legfőképp a zenét körbefogó vizuális tartalomban hozunk olyat, ami egyedivé teszi az estét”

– ígérik.

A Hey, June!-t idén Európa egyik legnépszerűbb modern progresszív zenekara, a Special Providence fellépése zárja, akik olyan vendégek társaságában lépnek színpadra, mint Hrutka Róbert, a Mezzofortéből ismert Gulli Briem és Csongor Bálint (ex-Subscribe, USEME).

A koncertműsor alapját Will című új lemezük alkotja, s a zenei utazást az ez alkalomra álmodott képi világ teszi még különlegesebbé.

A fesztiválszezon idén is a Müpában kezdődik
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mahir Kara szerint:

    Bolondok fesztiválja!

    Azért jöttél e világra,
    Eljárj minden fesztiválra!
    Ottan aztán, feszt igyál
    Sorsodon ne gondolkozzál!
    Munkád nincs, de kinek kell?
    Elégedett vagy életeddel!
    Az csak egy jó buli!
    Bele fogsz, végül bukni!
    Ugyan kit érdekel!?
    Hülyítő majom énekel!
    Neked rángatózni kell!
    Kábán, körül se nézel
    Esze mentek szemével
    Meg, még se látod,
    Mivé lett világod!
    Állítólag fiatal vagy,
    Elbutított, rombolt agy!
    A jövő pedig nem a tied,
    De részeg jövő minek?
    Kortársaid, ők se látják,
    Púposak, csalók, a próféták!
    Törött, vagy gerinctelen!
    Mégis övék a győzelem!
    Vezetnek, marhát orr karikán,

    2012.

    Elveszett a jövő

    Elveszett a jövő realitása
    Mindenhol, a fesztiválja,
    Őrültek verik a dobot,
    Legalább szórakozz!
    Ne lásd meg, sorsodat,
    Te csak élj, jól mulass,
    Szép halál a bacchanália!
    Annyit se mondasz majd I-A!
    Nem látod meg, szamár,
    A jólétednek vége már!
    Az ingyenélő már sok,
    Dolgozzanak rá mások!
    Sok marha, nem érti meg!
    Mindig győztek a primitívek.
    Nem szaporodik, aki okos
    Neki fontosabb a jólét,
    Másiknak a puszta lét.
    Fönn, csak élőnek van helye,
    Okosok beköltöznek a földbe!
    Virul állati sorba, nyomorba,
    Ahogy a természet megalkotta!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top