+ Irodalom

Ők kapták Az év gyerekkönyve díjait

Az elismerést harmadik alkalommal, öt kategóriában adták át.

Keresés a weben

Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a budapesti Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából.

Az elismerést harmadik alkalommal, öt kategóriában, független szakmai zsűri döntése alapján ítélték oda a 2017-es megjelenéseket díjazva – írja a Hubby – Magyar Gyerekkönyv Fórum.

Az év gyerekkönyv írójának

Gimesi Dórát választották A Macskaherceg kilencedik élete című kötetéért (Pozsonyi Pagony).

Az év legjobb ifjúsági könyve

szerzője Sepsi László lett az Ördögcsapás című kötetért (Tilos az Á Könyvek).

Az év illusztrátora

Hans Christian Andersen A vadhattyúk című kötetének (Scolar Kiadó) illusztrálásért Békés Rozi lett, míg

az év fordítójának

Molnár Zsófiát választották Christelle Dabos A tél jegyesei – A tükörjáró című kötet magyarra átültetéséért (Kolibri Gyerekkönyvkiadó).

A zsűri szerint

2017 leginnovatívabb könyve

a Szívlapát című fiataloknak szóló kortárs versantológia volt, amelyért Péczely Dóra szerkesztőt díjazták (Tilos az Á Könyvek).

Az idei zsűri tagjai Bacsó Péter magyartanár, Hermann Zoltán irodalomtörténész, Pálfi Zsuzsanna könyvtáros tanár, Orosz Ildikó újságíró, szerkesztő és Varga Emőke irodalomtörténész, főiskolai tanár voltak.

Idén először egy kilenctagú diákzsűri is segítette a legjobb könyvek kiválasztását. A diákzsűri tagjai kilenc iskola tanulói közül kerültek ki. Az iskolák különböző projektmódszerek keretében dolgozták fel a díjra jelölt könyveket.

A diákzsűri összesített pontszámai alapján

Schmidt Cecília Egyik kutya, másik eb című képeskönyve (Csimota Könyvkiadó) bizonyult a mezőny legjobbjának – olvasható a közleményben.

A HUBBY, folytatva az elmúlt évek gyakorlatát, idén is különdíjat ítélt oda egy-egy hosszú ideje magas színvonalon alkotó gyerekkönyv szerzőnek és illusztrátornak.

A különdíjat

idén Mészöly Ágnes író és Herbszt László illusztrátor kapta.

Az év gyerekkönyve díjakat összesen 500 ezer forint értékben adják át, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásának köszönhetően.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top