+ Film

Több nőt! feliratú piros legyezővel vonultak a Goya-gálára

A Goya-díj jelöltjeinek idén 27 százaléka volt nő.

Keresés a weben

A női esélyegyenlőségé volt a főszerep a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj vasárnap hajnalig tartó átadóünnepségén Madridban, amelyet minden évben az Oscar-díjhoz hasonló külsőségek között rendeznek meg.

A 32. Goya-gálán a vörös szőnyegen felvonult a dél-európai ország filmvilágának színe-java, sokak kezében ott volt a “Több nőt!” feliratú piros legyező, amelyet a női filmesek szövetsége (CIMA) osztott szét az esemény előtt.

A kezdeményezéssel azt kívánták szorgalmazni, hogy több nő kapjon érvényesülési lehetőséget a filmiparban.

A Goya-díj jelöltjeinek idén 27 százaléka volt nő.

Nora Navas, a spanyol filmakadémia alelnöke beszédében is azt hangsúlyozta, hogy hiány van női filmesekből, és felhívta a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára.

“(…) Ismerjük az utat, és nem hátrálunk meg, mert sokan vagyunk, nagyon kitartóak, és nem fáradunk bele a harcba”

– fogalmazott.

A nőknek ajánlotta díjait Isabel Coixet rendezőnő, aki a La librería (A könyvesbolt) című alkotásával elnyerte a legjobb film, a legjobb rendezés, és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot is.

A nőknek, akik moziba járnak, belépőjegyeket vásárolnak, és “lehetővé teszik, hogy itt lehetünk” – mondta, és beszédében kitért arra is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 170 év szükséges a nemek közti béregyenlőség megvalósulásához.

Isabel Coixet filmjének főhőse egy asszony, aki az ötvenes évek Nagy-Britanniájában úgy dönt: valóra váltja álmát, elhagyja Londont, és egy tengerparti városban nyit könyvesboltot.

A Penelope Fitzgerald regénye alapján készült angol nyelvű film főbb szerepeiben a brit Emily Mortimer és Bill Nighy láthatók.

A gála másik nagy nyertese a baszk Handia (Nagy) című film lett, amely 13 jelöléséből tízet váltott díjra. A fesztivál történetében ez eddig mindössze három filmnek sikerült.

Jon Garano és Aitor Arregi filmje a 2,42 méter magas Joaquín Miguel Eleizegi, művésznevén az Altzo-i óriás élettörténetét meséli el, aki a 19. század elején Európa legmagasabb embereként igazi látványosságnak számított.

A Goya-díjat ebben az évben 29 kategóriában osztották ki.

Több évtizedes pályafutásának elismeréseként Goya-életműdíjat kapott Marisa Paredes színésznő, aki az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar több filmjében volt főszereplő.

A legjobb európai film kategória nyertese a svéd Ruben Östlund lett The Square (A négyzet) című filmjével, amely a legjobb nem angol nyelvű alkotásért járó Oscar-díjért is versenyben van a magyar Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjével együtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top