A klímaváltozás következtében felmelegedő óceánokban összeomolhat a táplálkozási lánc, ami végül ahhoz vezet, hogy nem lesz elég lehalászható hal a piac számára – ezt állapította meg egy szerdán publikált ausztrál tanulmány.
Az Adelaide-i Egyetem kutatói szerint az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt
„a táplálkozási lánc alján lévő algáktól a növényevők és ragadozók felé irányuló energiaáramlás csökken, ami káros hatással lesz a kereskedelmi halászatra”.
Az egészséges táplálkozási hálózatok fontosak a faji sokszínűség fenntartásához és világszerte sokmillió embernek nyújtanak megélhetést. Tudatában kell lennünk, hogy a klímaváltozás a közeli jövőben hogyan változtatja meg ezeket a tengeri táplálkozási hálózatokat – mondta el Hadayet Ullah, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatók 12, egyenként 1600 literes tartályt állítottak fel, amelyekben a különböző tengeri élőlények – algák, halak, tengeri szivacsok és rákok – számára a felmelegedő óceán körülményeit szimulálták.
A kis ökoszisztémákban fél éven át tartották fenn a várható klímaállapot körülményeit, ez idő alatt rögzítették a fajok növekedését, túlélését és termőképességét.
„A klímaváltozás növelte a növények termőképességét, ám ez a főként apró kék-zöld algák elszaporodását jelentette, és nem segítette a táplálékláncot, mivel ezek az algák túlnyomórészt ehetetlenek, a növényevők nem fogyasztják őket”
– ismertette a kísérletet a tudós.
A tanulmányt ellenőrző Ivan Nagelkerken, az ökológiai és környezeti tudományok professzora rámutatott: ahhoz, hogy a klímaváltozás következtében a tengeri táplálkozási láncban bekövetkező változásokról helyes kép rajzolódhasson ki, még összetettebb és valósághűbb megközelítésre lesz szükség.