+ Irodalom

Ismerkedj meg az egyik leghíresebb magyar feltalálóval!

A Halló, itt Puskás! című könyv izgalmasan mutatja be a 19. század egyik legismertebb magyar mérnökének életútját. Gyárfás Endre kötete egyszerre történelmi korrajz és izgalmas kalandregény.

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy bajszos, szakállas férfi, aki feltalálta a telefonhírmondót és a mai napig több iskola viseli büszkén a nevét. Nem nehéz kitalálni, Puskás Tivadarról van szó, akinek életéről azonban szinte semmit vagy csak nagyon keveset tanítottak nekünk az iskolai fizikaórákon – holott a 19. század egyik legjelentősebb magyar mérnökéről beszélünk.

Gyárfás Endre Halló, itt Puskás! című könyve ezt a hiányt kívánja pótolni, méghozzá szórakoztató módon. A Móra Kiadónál megjelent kötet elsősorban – de nem kizárólag –  a fiatalabb korosztálynak szól: még véletlenül sem száraz életrajzi adathalmazzal kell szembenéznie az olvasónak, és tanúsíthatom, hogy rémisztő fizikai képletek sincsenek elrejtve a fejezetek végén. A könyv olvasmányos formában enged betekintést Puskás Tivadar mozgalmas és tevékeny mindennapjaiba. Merthogy a kalandvágyó, nyughatatlan Puskás nem huzalok és hangfogók fogságában töltötte egész életét. Mindig új fába vágta fejszéjét, a kihívások valósággal vonzották.

Olyan lennék, mint a kótyagos kutya, aki még el sem rágta a koncot, de már ahhoz kap, amit másodjára vetettek elébe? Mi hajt, hogy mindig valami mást keressek, nem, nemcsak mást, azt mondanám inkább, hogy újat, olyasvalamit, ami addig nem létezett. Az erdélyi vonalon a vasútért lelkesedtem, azután a távíróért, a távíróközpontért, most meg, úgy látszik, a telefonközpont ötlete rezegteti meg az agyam »lemezkéjét«. Nekünk, akik efféle tevékenységre adjuk a fejünket, nem szabad késedelmeskednünk.

Miközben megismerjük híres mérnökünket, a kiegyezés utáni időszakba is bepillantást nyerhetünk, így a Halló, itt Puskás! egyfajta korrajz is a 19. század második feléről. Gyerekkönyveknél olykor előfordul, hogy olvasóközönségét lenézve a szerző túlságosan egyszerű, már-már bárgyú nyelvezetet használ. Gyárfás Endre nem esett ebbe a csapdába, kötetének megvan a maga sajátos, regényes stílusa: választékosan fogalmaz, a párbeszédek életszagúak, a tájakat és a szereplőket is szemléletesen mutatja be, miközben a történet is kellően feszes. A könyv kiolvasása után a fiatal korosztály számára Puskás Tivadar nem csupán egy bajszos, szakállas tudós lesz a sok közül, akinek fekete-fehér fotója szigorúan figyel rájuk a fizikaterem faláról.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Torma István

    2017-11-12 - 08:21

    Nem biztos, hogy szerencsés a könyv címe, mert ugyan ismertem Puskás Tivadart, de kapásból a focistára gondoltam 🙂

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top