+ Oktatás

Felfüggesztették az oktatást: A diákok migránsokat költöztettek a campusra

Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amelyekben mintegy negyven migráns él.

Keresés a weben

Felfüggesztették az oktatást hétfőn az északkelet-franciaországi Reims egyetemén, miután a hallgatók képviselete migránsokat költöztetett be a campusra. Az intézkedés mintegy 8 ezer diákot érint, az egyetem vezetősége közigazgatási bírósághoz fordult.

Az egyetemnek a Croix-Rouge campuson található létesítményeibe tilos a belépés, amíg a biztonsági körülmények helyre nem állnak

– írta Guillaume Gellé rektor a vasárnap kiadott tiltó rendeletében.

Biztonsági intézkedésként, újabb döntésig, a campus minden épülete zárva tart

– olvasható az egyetem bejáratánál kifüggesztett plakáton.

Az egyetemen, ahol jogi, közgazdasági és bölcsészkar működik, szeptember elején kezdődődött meg az oktatás, amelyet hétfőn határozatlan időre felfüggesztett a vezetőség.

Helyszíni tudósítások szerint a campus parkjában sátrak állnak, amelyekben mintegy negyven migráns él.

Az Unef hallgatói szervezet arról tájékoztatta a francia sajtót, hogy a diákok részéről kollektív döntés született, miszerint a migránscsaládokat bekötöztetik a campus parkjába, miután az egyik városi parkot el kellett hagyniuk.

Felszólítjuk a helyi hatóságokat, a reimsi önkormányzatot és a prefektúrát, hogy sürgősen biztosítson szállást ezeknek a családoknak

– olvasható az Unef sajtóközleményében. A diákszervezet szerint:

Semmi nem indokolja az egyetem bezárását, nincs semmilyen veszély.

Az egyetem hétfő délután bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordul a megfelelő döntés érdekében.

Nem kérünk kiürítést, hanem azt kérjük a bírótól, hogy mondja meg, milyen intézkedést kell meghoznunk

– mondta az egyetem szóvivője. A bírósági döntés meghozataláig, amely a héten várható, a campus zárva marad a szóvivő szerint, miután az egyetem nem tudja szavatolni sem az egyetemen dolgozók és a diákok, sem a sátorlakók biztonságát, akik között gyerekek, nők és idős emberek is vannak.

A 188 ezer lakosú Reims önkormányzati hivatala azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy az egészségügyi körülmények nem teszik lehetővé az embereknek, hogy hosszú ideig az egyetem parkjában éljenek. A hivatal szerint:

Nem konfliktus elől menekülő szíriai vagy iraki bevándorlókról van szó, hanem olyan családokról, akik embercsempészek áldozatai.

Pénteken az önkormányzat kezdeményezte az egyik városi parkban kialakult migránstábor felszámolását a tarthatatlan higiéniai körülmények miatt, valamint tartva attól, hogy konfliktus alakul ki a migránsok és a helyiek között, akik petícióban tiltakoztak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->