+ Irodalom

Segíts te is hangoskönyvet készíteni az olvasmányélményre vágyó vakoknak

Jelentkezni bárki jelentkezhet, lakóhelytől függetlenül. A feladat annyi, hogy felolvass. Tehát ha van otthon mikrofonod, vagy egy jó minőségű okostelefonod, máris ott a lehetőség, hogy segíthess!

A Novus egy új, nemes cél iránt küzd. Már az Akadálymentesített G-Portál kezdeményezés tagjai vagyunk, de nemrég újabb lehetőségre hívták fel a figyelmünket.

Jelenlegi felhívásuk ezúttal nem látássérült olvasóinknak, hanem azok látó barátainak, családtagjainak és ismerőseinek szól, akik szívesen hozzájárulnának ahhoz, hogy a látássérültek is hódolhassanak az olvasás örömeinek.

Most esélyetek nyílik rá, hogy segítsetek a látássérülteknek olvasni. Helle Maximilian kezdeményezése, hogy hangoskönyveket készítenek azok az irodalomkedvelő vakok számára, akik nem tudnak egyszerű könyveket kivenni a könyvtárból. Jelentkezni bárki jelentkezhet kortól, nemtől, lakhelytől, mindenféle nézettől függetlenül. Az egyetlen kikötés, hogy legyen mivel rögzítened a felolvasást. Diktafon,  mikrofon, vagy akár egy okostelefon hangfelvevője is megfelelő lehet.

De hogy miket lehet olvasni?

Bármit olvashatsz amit szeretsz és megvan a példánya, vagy ki tudod venni a könyvtárból. Szabad kezet kapsz. Te választhatod ki azt a művet, amiről úgy érzed, hogy érdemes mindenkinek meghallgatnia. A legtöbb klasszikus már megvan nekik, a 2005 utáni könyvekre nagyobb szükség van, ám tényleg bármilyen regényt, novellagyűjteményt, verscsokrokat szívesen fogadnak.

Ami még fontos, hogy a teljes kötetet dolgozzátok fel. Regényrészleteket sajnos nem tudnak használni, így a felolvasást mindenképp annak kell befejeznie, aki elkezdte.

Amit még tudnod kell

Ez nem pénzkereseti lehetőség, így sajnos nem tudnak díjat fizetni a felolvasóknak. Teljességgel önkéntes alapú az egész akció. Ezen kívül csak azok jelentkezését várják, akik komolyan gondolják, és a beígért könyveket tényleg felolvassák.

Mi történik felolvasás után?

A felolvasott könyveket CD-re írják ki, amik forgalomba nem kerülnek. Tehát teljesen legálisan működik a kezdeményezés, ugyanis kizárólag a látássérültek fogják hallgatni és használni az anyagot.

Hogyan tudsz jelentkezni?

Minden kérdésedre Helle Maximilian tud válaszolni, neki kell írni, ha jelentkezni szeretnél a felolvasásra. Őt e-mailen vagy Facebookon keresztül tudjátok elérni. Egy másfél perces próbaolvasásra kell majd számítanotok. A “felvételi” csupán ennyi lenne.

A cím, amire írhattok: hellemaxi@gmail.com

A Facebook oldalát pedig erre a linkre kattintva érhetitek el.

Még több információt és a társaságot megtalálhatjátok ezen a Facebook oldalon: Farkas Kira Könyvtára.

Jelentkezni bárki jelentkezhet, lakóhelytől függetlenül. A feladat annyi, hogy felolvass.  Tehát ha van otthon mikrofonod, vagy egy jó minőségű okostelefonod, máris ott a lehetőség, hogy segíthess!

6 hozzászólás

6 Comments

  1. pm szerint:

    Jo otlet.
    Netre nem mehetnek fel a CD-k?
    Sok diszlekszias, ingazo vagy olvasni lusta, de erdeklodo ember hasznalhatna.

  2. Szeles Gábor szerint:

    Ez egy szerintem teljesen fölösleges dolog… Ma már a legtöbb vak személy rendelkezik okostelefonnal, tablettel, laptoppal, vagy számítógéppel. Annál is inkább, mivel ezek képernyő felolvasó programoknak és alkalmazásoknak köszönhetően segédeszközként is funkcionálnak egy vak ember életében… Ebből kifolyólag mind a hangoskönyv, mind a Braille-írás elvesztette elsődleges szerepét és helyét az életben, mikor ma már netről ezrével érhetőek el könyvek elektronikus kezelhető formáumban (rtf, word, pdf, txt, html, stb). Valamint ha olyan könyvet kell olvasni vagy szükség van rá megteszi egy jó szkenner és program és aki erre vállalkozókész. Így az olvasás élménye teljesen adott, szövegeket lehet olvasni soronként, bekezdésenként, kijelölés, másolás, stb, tehát egy vak személy is úgy használhatja ezeket mint aki lát. Így ezt egy elvetélt ötletnek tartom. Maximilián helyében én szkennelésre és elektronikus könyvek készítésére kérném fel azokat akik erre éreznek kedvet és kreativitást. A jövő és a technika pedig magáért beszél, effelé tendál…

    • Boszee szerint:

      Kedves Gábor, vannak olyan könyvek, amik nem érhetőek el az interneten. Vannak olyan látássérültek, akiknek nincs okostelefonjuk, esetleg számítógépük, mert idősek, vagy nem engedhetik meg maguknak. Ők miért essenek el az “olvasás” élményétől? Pl: Meseanyó könyvei közül sokat nem találni hangoskönyv formájában!. Szerintem nem rossz az ötlet!

  3. tt szerint:

    Nem igazán ismerem az ilyen képernyő felolvasó programokat, csak egyet aminek ilyen szaggatott robot hangja van. Ezek is ilyenek, vagy tudnak közel emberi hangon folytonosan és valamennyire hangsúlyosan olvasni, mondjuk annyira hogy ne csak értelmezhető legyen a szöveg, hanem élvezhető is maradjon egy teljes mű?

  4. Szeles Gábor szerint:

    Kedves Tt. Noss jelenleg a Windowshoz két féle képernyő olvasó van ami elérhető. Van az ingyenes és nyíltforráskódú Nvda és van a nem ingyenes Jaws for Windows. A sebességet, intonációt, mit és hogyan olvasson fel testre kell ezeknél szabni. Vannak az ezekben lévő alap beszédhangok, de ma már többféle hangot is lehet hozzá letölteni…
    Aki ezeket használja amúgy is megszokja.
    A szövegekben pedig lehet szavanként, soronként, bekezdésenként haladni, vagy az egészet elindítani, kijelölés, másolás, stb.
    Pl. Jakob és Vilhelm Grimm Gyermek és Családi Mesék c. kötetét hiába kerestem elektronikusan nem érhető el sem a Magvetős sem a Kalligramos kiadása, lehet egyszer nekiülök scanozni…
    De ugyanez elmondható még Homeros Odysseiájáról pl. Kemenes Kempf vagy Csengery János fordításában…

  5. Kíbic85 szerint:

    Az olvasó programokkal az a baj, hogy az egyiknek olyan felolvasóhangja, mint Darth Vader-nek, a másik, aminek jó hangja van, horribilis pénzbe kerül. A tört/warezolt, demó progik sem sokáig jók, mert vagy lejár, vagy eleve trojan-t jelez a gép.
    Van egy kezdeményezés, robobraille a neve, de ez meg a google translator felolvastatójaként működik (tananyag felolvastatására oké).
    Regények élvezhetősége miatt viszont ember kellene aki szeret és tud is olvasni, és úgy tudja visszaadni a történetet ahogy azt kell. Ezt egy robot-, vagy Darth Vader hang nehezen tudja….

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top