+ Képzőművészet

Rendkívüli tengerparti kiállítással emlékeznek az 50 éve elhunyt René Magritte-ra

A part homokján rendezett rendhagyó tárlatra egy fekete keménykalapot idéző óriási installációt állítottak fel, amelyben egy különleges szemüveg segítségével háromdimenziós utazáson lehet részt venni René Magritte festményeinek mágikus világában

Belgiumban könyvbemutatóval és kiállításokkal emlékeznek meg az ötven éve elhunyt René Magritte belga származású szürrealista festőről.

A La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap tájékoztatása szerint a népszerű belga tengerparti üdülőhely, Knokke kaszinója előtti partszakaszon kedden nyíló szabadtéri élménykiállítással emlékeznek a szürrealista festőre.

A part homokján rendezett rendhagyó tárlatra egy fekete keménykalapot idéző óriási installációt állítottak fel, amelyben egy különleges szemüveg segítségével háromdimenziós utazáson lehet részt venni René Magritte festményeinek mágikus világában. A nap folyamán Eric Rinckhout művészetkritikus dedikálja az alkalomra megjelent, ötven festményt bemutató, Magritte leleplezve című kötetét. A kaszinóban a nyár végéig ingyenesen megtekinthető Magritte 1953-ban készült legnagyobb, 72 méter hosszú, 300 négyzetméteres freskója, az Elvarázsolt birodalom.

A szürrealista festő emlékére szeptemberben a Brüsszel jelképévé vált Atomiumban rendeznek kiállítást. Október közepén pedig a Királyi Szépművészeti Múzeum épületében található Magritte Múzeumban nyílik évfordulós tárlat, amely elsősorban a festő művészetét alakító baráti és szakmai kapcsolatait mutatja be.

Ötven éve, 1967. augusztus 15-én halt meg René Magritte belga származású szürrealista festő, aki a megszokott tárgyakat szokatlan módon festette meg, megkérdőjelezve az emberi észlelésről alkotott közkeletű fogalmainkat.

Magritte 1916-ban beiratkozott a brüsszeli Szépművészeti Akadémiára. Ekkoriban került a kezébe egy futurista kiállítás katalógusa, lenyűgözték a józan ész elleni esztétikai hadviselés korlátlan lehetőségei. Az első világháború után készítette el első, kubista stílusjegyeket mutató plakát- és reklámterveit. 1926-ban készítette első szürrealista festményét, az Eltévedt zsokét. Ekkor kötött barátságot André Bretonnal és csatlakozott a szürrealisták köréhez.

Magritte képzeletét a mindennapi tárgyakban (pipa, esernyő, keménykalap, egy szem alma) megnyilvánuló misztikum foglalkoztatta. 1928-29-ben festette a Képek árulása című festményét, amelyen egy közönséges pipa látható, alatta a felirattal: Ez nem egy pipa. Művei a pop-art, a minimalista és a konceptualista művészeket is megihlették, művei megismertetéséért a popkultúra is sokat tett.

Alkotásai rendkívül népszerűek: 2009-ben Brüsszelben fényes nappal rabolták el egyik képét, a Christie’s londoni árverésén pedig 2017 márciusában rekordáron, 13,5 millió fontért ütötték le egyik festményét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top