+ Képzőművészet

Menekült francia impresszionisták különleges kiállítása a Tate Britainben

A kiállításon évtizedek óta először láthatja együtt az európai közönség Claude Monet brit parlamentről festett sorozatának hat darabját.

A Franciaországból elmenekült impresszionistáknak szenteli ősszel nyíló új tárlatát a londoni Tate Britain: a kiállításon évtizedek óta először láthatja együtt az európai közönség Claude Monet brit parlamentről festett sorozatának hat darabját.

Az Impressionists in London: French Artists in Exile (1870-1904) – Impresszionisták Londonban: francia művészek száműzetésben (1870-1904) – című tárlat november 2-án nyílik meg Londonban, majd 2018 nyarán a párizsi Petit Palais-be költözik – írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

A tárlat ismertetésekor Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója elmondta, hogy a kiállítás témája egybevág a jelenkori eseményekkel.

Annak idején ez egy fontos pillanata volt az angol-európai kapcsolatoknak, ekkortájt ugyanis Nagy-Britannia vált a konfliktusok elől menekülők menedékévé.

A kiállítás első része a porosz-francia háború (1870-1871) elől Londonba menekült Monet és Pissarro alkotásait vonultatja fel. Helyet kapott egyebek között Monet 1871-es festménye a Hyde Parkról. Caroline Corbeau-Parsons, a tárlat kurátora szerint a művészt lenyűgözték a brit főváros hatalmas parkjai, amelyekben – Párizzsal ellentétben – a füvön is lehetett sétálni.

Pissarro képein a művész egykori házának ablakából nyílt kilátásban gyönyörködhetnek a látogatók. A magángyűjteményekből érkező alkotásokon a nyugat-londoni Kew Green zöldterület szegletei és a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek rododendronjai köszönnek vissza.

Ugyancsak magángyűjteményből kapja kölcsön a múzeum Monet egy 1901-ben készült alkotását, amely szinte absztrakt módon örökíti meg a Leicester tér fényeit. A művészt magával ragadta annak idején a londoni köd, amely folyókról készített látképek sorozatát inspirálta.

Monet a Temze túlpartján lévő Szent Tamás kórházból festette meg 1903-1904 folyamán a brit parlamentet megörökítő képsorozatát, amelynek hat darabja Brooklyn, Chicago, New York, Le Havre, Párizs és Krefeld múzeumaiból érkezik Londonba. A sorozat ilyen sok darabját 1973 óta nem láthatta együtt az európai közönség.

A széria egyik darabja 40 millió dollárért (10,5 milliárd forint) kelt el 2015-ben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top