+ Film

A kulturális tesztet kiállt filmek óriási adókedvezményt kaptak

A kulturális teszt feltételei között szerepel a produkció kulturális tartalma, mekkora részét forgatták az Egyesült Királyságban, valamint az, hogy a stáb és a színészek mekkora hányada brit vagy európai.

A brit kormány mintegy 600 millió font (204,6 milliárd forint) adókedvezményben részesítette olyan filmkasszasikereket, mint a Star Wars, a T2 Trainspotting vagy A korona című Golden Globe-díjas tévésorozat.

Az adókedvezmény része annak a 751 millió fontnak, amelyet a brit pénzügyminisztérium odaítélt a “brit kulturális tesztet” kiállt filmeknek, tévésorozatoknak, animációknak, gyermekműsoroknak, színházi produkcióknak és videojátékoknak. A pénzügyi tárca által közzétett adatokból kitűnik, hogy a kreatív szektor 2016. évi adókedvezménye egyharmaddal emelkedett az előző évi 564 millió fonthoz képest – adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

A kulturális teszt feltételei között szerepel a produkció kulturális tartalma, mekkora részét forgatták az Egyesült Királyságban, valamint az, hogy a stáb és a színészek mekkora hányada brit vagy európai.

A tárca úgy ítélte meg: az adókedvezmény rendszere hatalmas sikernek bizonyult abban, hogy sikerült megállítani a nagy költségvetésű filmek és televíziós produkciók, csakúgy mint számítógépes játékkészítők, műszaki filmszakemberek elvándorlását olcsóbb produkciós helyekre – például Kelet-Európába – vagy nagyobb adókedvezményt biztosító országokba. Segített olyan új filmkészítőket és befektetőket is Nagy-Britanniába vonzani, mint a Netflix és az Amazon.

Tavaly 175 adókedvezményt igénylő film készült az Egyesült Királyságban, amelyek a pénzügyi tárcától 415 millió fontot kaptak az előző évi 339 millióval szemben. Az egymillió fontnál nagyobb költségvetésű tévéfilmek, sorozatok támogatása 104 millió fontról 163 millióra nőtt.

Az animációk adókedvezménye azonban 61,8 millió fontról 49,3 millióra csökkent. A színházak, amelyek csak nem régóta kaphatnak adókedvezményt, megháromszorozták ilyen bevételüket a 2015. évi 14 millió fontról 46 millióra.

A brit kreatív szektor kétmillió embert foglalkoztat, ezek az adókedvezmények segítik azt, hogy a szektor vállalatai újabb embereknek biztosítsanak munkahelyeket és növeljék a térség gazdasági erejét – közölte Mel Stride, a pénzügyminisztérium államtitkára, főszámvevő.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top