+ Irodalom

Mese- és útikönyv egyben? Igen, létezik!

Könnyed sajtóreggelivel egybekötött beszélgetésen mutatták be Csapody Kinga könyvsorozatának legújabb köteteit. Az Irány a Balaton! után itt az Irány Eger! és az Irány a Velencei-tó! A könyveket a Magvető Caféban mutatták be. Ott voltunk mi is.

Könnyed nyári sajtóreggelin mutatták be az Utazik a család kötetsorozat legújabb két darabját. A könyvszéria első része tavaly nyáron jelent meg Irány a Balaton! címmel. A szerző, Csapody Kinga (a Manó Könyvek főszerkesztője) olyan mesekötetet kíván az olvasó elé tárni, ami egyúttal útikönyvként is szolgál, azaz szórakoztat és utazási tippeket is ad. A történet főszereplője egy család (Tódor, Tilda, Zsuzska, Teó, Rozi, valamint Tóbiás, a kutya és a beszédes nevű macska, Nasi), akik utazásra adják a fejüket. A sorozat második és harmadik kötete, az Irány Eger! és az Irány a Velencei-tó! idén tavasszal jelent meg a Manó Könyveknél. A június 27-ei könyvbemutatónak a Magvető Café adott otthont, ahol igazi terülj, terülj asztalkám várta a sajtó munkatársait: ott díszelgett az asztalon a messze földön híres noszvaji lekvár, de a Velencéről származó muffinért sem kellett messzire nyúlni.

Könyvbemutató a Magvető Caféban. A színpadon (balról jobbra): Gyetvainé Zováth Anikó, Szalma Edit, Csapody Kinga és Oláh Andrea – fotó: Várkonyi Zsolt

Az esemény háziasszonya Oláh Andrea volt, a beszélgetésen Csapody Kinga mellett részt vett Szalma Edit, a kötetsorozat illusztrátora, valamint Gyetvainé Zováth Anikó, a családbarát szálláshelyek üzemeltetésével foglalkozó KidsOasis ügyvezetője. Oláh Andrea először arról érdeklődött, hogy pontosan honnan is jött az Utazik a család koncepciója. A szerző szerényen megjegyezte, hogy a könyv alapötlete nem az ő fejéből pattant ki: Szalma Edit és Gyetvainé Zováth Anikó eredetileg egy családi színezőben gondolkodtak. Az ötletelésbe beavatták Csapody Kingát is, aki kiadóként nem szerette volna másra bízni a könyv megírását, örömmel elvállalta inkább ő maga. A szerző Siófokon született, a balatoni vidék bemutatása tehát nem esett nehezére.

A könyveket a kiadói munkáim mellett, többnyire éjszaka írom. Az olvasmányra jellemző humor tehát betudható a fáradtságomnak. Másrészt a kisfiammal egyébként is rengeteget viccelődünk, énekelünk

– avatta be az érdeklődőket Csapody Kinga. Az Utazik a család sorozatot mesés elemekkel átszőtt gyermekútikönyvként aposztrofálta, mely szerethető, de közben tartalmazza azokat az információkat, melyek egy útikönyvből sem maradhatnak ki.

Csapody Kinga mesél kötetéről a Magvető Caféban – fotó: Várkonyi Zsolt

A kötetben próbálok úgy magyarázni, mintha a saját négyéves gyerekemnek mesélnék

– fogalmazott a szerző, aki anyaként és gyerekkönyvkiadó főszerkesztőjeként is fontosnak tartja az esti mesét. Könyveiben próbál minél több tippet adni a családoknak, hogy az adott régióban hová érdemes ellátogatni. Az illusztrációk megálmodásakor Szalma Edit fontosnak tartotta, hogy kedves, szerethető családot jelenítsen meg, akikkel könnyen azonosul az olvasó.

Nem szoktam teljesen valóságos figurákat rajzolni, szereplőim sosem tökéletesek, olykor kicsit ducik, szabálytalanok

– mondta a kötetsorozat illusztrátora. Hozzátette, hogy a könyvben található kontúros rajzokat bátran kiszínezhetik a gyerekek. Az alkotóknak további terveik is vannak a szereplőkkel: Szalma Edit konkrétumokat nem árult el, de annyi biztos, hogy a könyvben megismert család játék formájában is megelevenedhet majd.

Szalma Edit beszél az Utazik a család illusztrációiról – fotó: Várkonyi Zsolt

Gyetvainé Zováth Anikó beszélt a gyerekek és a turizmus kapcsolatáról is: kollégáival négy éve indították el a KidsOasis-t, mely a szigorúan családbarát turisztikai filozófiára épül. A KidsOasis célja, hogy minél több hazai szálloda képes legyen kielégíteni a gyermekkel utazók igényeit, legyen szó programokról, biztonságról, étkezésről, eszközökről. A családias hangulatú beszélgetés végén nem maradt más hátra, minthogy a sajtó munkatársai megkóstolják a hétnyelvenbeszélő reggelit, majd jóllakottan vegyék szemügyre Csapody Kinga kötetét.

Az Utazik a család sorozat legújabb kötetét ide kattintva rendelheted meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top