+ Fotó

Az ember, aki 84 millió darabos fotógyűjteményt őriz

Itthon más országokkal ellentétben másodrendű produktumként kezelik a fotót, ezzel a fotós szerepét is lekicsinyítik.

A felfokozott figyelem magyarázata elsősorban az ingyenes hozzáférés. Az archív fotó népszerűsége a mai napig töretlen, a régi képek varázsa alól nehezen szabadul a „közönség”. Egyes életszakaszok után a gyerekkorunk képeit keressük, tehát a Fortepan sok egyéb mellett ezt az igényt is kielégíti – mondja Tamási Miklós, a Fortepan régi fotós oldal üzemeltetője a Nullahategy kultportálnak. Az egyedülálló online archívum gazdája a fotók kiválasztásáról, a ritkaságszámba menő anyagokról is mesél.

Tavalyelőtt a kollégáimmal belevágtunk a BRFK fotóarchívumának a feldolgozásába, a legváltozatosabb bűncselekményekről kapva anyagot. Öngyilkosság, gyilkosság, betörés, amit csak el tudunk képzelni.

Nem rég Urbán Tamás fotóriporter anyagát dolgoztuk fel, aki a Vakok Intézetében, börtönökben, punkok között fotózott. Elsőre nehezen ment, de végül nem okozott gondot a képek megfelelő elhelyezése a Fortepanon. Úgy éreztem, hogy hét év elteltével talán már lelkileg és szakmailag is sikerült felnőnöm az ilyen feladatokhoz – mondja Tamási Miklós.

Szegedi evezősklub 1910 –  forrás > Fortepan

KORÁBBAN >

A Fortepan gyászol – archív fotók tízezrei semmisültek meg

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top