+ Történelem

A Fortepan gyászol – archív fotók tízezrei semmisültek meg

fortepan

Nem tudok mást mondani, mint hogy digitalizálni és megosztani kell minden fotókincset. Közgyűjteményeknek, magánszemélyeknek és intézményeknek, mindenkinek, aki történeti értékű fotográfiákat gondoz, vagy örökölt meg.

Egy elektromos zárlat miatt volt tűz március 12-én. A tűzben az Uvaterv fotóarchívuma megsemmisült. A magyar építészettörténet ötven éve és több tucat kiváló alkalmazott fotográfus életműve tűnt el – adta hírül Tamási Miklós a Fortepan Facebook-oldalán. Önkéntesként azonban segíthetnek megmenteni a fotók egy részét.

Nagyon közel voltunk ahhoz, hogy ez a páratlan gyűjtemény megőrződjön és látható legyen. Hónapok óta válogattuk a negatívokat a cég kérésére a helyszínen. Több mint százezer síkfilmről volt szó, a cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét.
Tegnap egy óra alatt megsemmisült az Uvaterv ötven éve, benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamosremízek, szervizállomások dokumentációjával.
Sosem fogjuk látni az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakóteleptervek anyagait.

Áldatlan körülmények között, egy hetvenes években épült toronyépület szuterenjében, felhalmazott évtizedes kacatok között tárolják (vagyis tárolták) a negatívokat. Több mint százezer síkfilmről volt szó, a cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét.
A cég 1965 utáni történetének egy részét már digitalizáltuk és még ha csak töredékes formában is, de látható lesz a Fortepanon.
fortepan
A magyar építészet-történet ötven éve, és több tucat kiváló alkalmazott fotográfus életműve tűnt el egy nappal ezelőtt.
Ha kicsit gyorsabbak vagyunk és nem törekszünk alapos válogatásra, technikai felkészülésre, ha kicsit erőszakosabbak vagyunk és elhozzuk a filmeket, ha kicsit nagyobb a szerencsénk, ha…Nem tudok mást mondani, mint hogy digitalizálni és megosztani kell minden fotókincset. Közgyűjteményeknek, magánszemélyeknek és intézményeknek, mindenkinek, aki történeti értékű fotográfiákat gondoz, vagy örökölt meg.

Lehet, hogy még megmenthető a fotók egy része. Rajtuk fontos momentumok a hazai út-, híd- és metróépítés történetéből. A Fortepan szívesen vesz önkéntes segítséget – már szombaton kezdődik a mentőakció.

Akinek van kedve és türelme, szombat reggel 9 és 11 óra között, az Uvaterv parkolójából (Budapest XI. Dombóvári út 17.) elvihet egy-egy kartondoboznyi, vagy szemeteszsáknyi részben összeégett, és szinte biztosan eláztatott negatívot.
A feladat az lenne, hogy ki-ki otthon a fürdőkádban beáztatva, amennyire lehet, letisztítsa a negatívokat, és megpróbálja megszárítani.
fortepan
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Rőczei József szerint:

    a perfekcionizmus hátránya lassúság és veszeteség

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top