+ Irodalom

Négy év felfüggesztett az irodalmi könyvtár igazgatójának

Az igazgatónő azt állította, hogy a 16 szélsőséges tartalmú könyvet, amelyet a könyvtárban találtak, a tudta nélkül csempészték oda.

Négy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szélsőséges tevékenység és hűtlen kezelés miatt egy moszkvai bíróság hétfőn Natalja Sarinát, az ukrán irodalmi könyvtár volt igazgatóját.

Sarinát nemzeti gyűlölet és ellenségeskedés szítása és az emberi méltóság megsértése miatt marasztalták el. A volt vezető a vád szerint 2011 és 2015 között, tisztviselőként, Dmitro Korcsinszkij radikális ukrán nacionalista politikus Oroszországban szélsőségesnek minősített és betiltott könyveit terjesztette a könyvtár látogatói körében.

A volt igazgatónő védői jogellenesnek nevezték az ítéletet és bejelentették, hogy fellebbezést nyújtanak be ellene. Maga Sarina tagadta bűnösségét, és felmentést kért. Az állította, hogy a 16 szélsőséges tartalmú könyvet, amelyet a könyvtárban találtak, a tudta nélkül csempészték oda.

Korcsinszij, a Bratsztvo (Testvériség) elnevezésű ukrán nacionalista párt vezetője ellen az orosz Nyomozó Bizottság 2014 márciusában büntetőeljárást indított, azzal gyanúsítva meg őt, hogy a Krím-félsziget és Oroszország más régiói elleni agresszióra és terrorcselekményekre szólított fel a sajtóban.

Korcsinszkij valamint az Ukrán Nemzetgyűlés – Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) elnevezésű szélsőséges szervezet több tagja ellen már korábban is letartóztatási parancsot adtak ki az orosz hatóságok, amiért a felkelők oldalán harcoltak az első csecsen háborúban és ott háborús bűnöket követtek el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top