Húsz év óta minden évben a genfi Chopard Manufaktúrában készítik a világ egyik leghíresebb trófeáját, a cannes-i Arany Pálmát.
– Ez olyan, mint egy szerelmi történet, ékszerészetünk összefonódott Cannes-nal. Ebben a manufaktúrában 37 mesterség van jelen, a fényezéstől, az órakészítésen át az aranyművességig mindent megtalálunk egy épületben – mesélte Caroline Scheufele, a Chopard társelnöke az Euronews-nak.
A lap újságírója lépésről lépésre végigkövette a díj elkészülésének folyamatát. Kiderült: 40 munkaórára van szükségük a genfi cég kézműveseinek a trófea megalkotásához – a folyamatot itt megnézheti videón is.
Nagyjából 70 fokosra melegített viaszt tesznek egy öntőformába, amely pontosan kiadja a Pálma alakját. Lehűlése után a viaszt ki lehet belőle szedni. Az anyagot egy forrasztóval fa alakúvá formázzák.
A figurát azután kerámiaformába helyezik, és olyan cementtel borítják be, amely képes ellenállni a magas hőmérsékletnek.
A formát kemencébe rakják, és 760 fokosra hevítik. A borítás megkeményedik, a viasz megolvad, és a pálma nyomot hagy.
Ezután következik az egyik leglátványosabb pillanat: 118 gramm 18 karátos aranyat raknak a formába, és azt is megolvasztják. Az arany Kolumbiából származik.
Megolvadása után a még forró hengert egy hideg vizes edénybe merítik, a burkolat megrepedezik, és előtűnik a Pálma, amely még mindig meleg.
A tisztítás után már csak a sorjázás van hátra, majd aprólékosan megvizsgálják a trófeát.
Idén a fesztivál születésnapjára még pompásabb trófeát készítenek. Apró gyémántokat helyeznek el rajta, összesen 0.7 karátot. Olyanok, mint parányi hópelyhek, még csillogóbbá teszik a Pálmát.
Aki elnyeri a díjat a 70. Cannes-i Fesztiválon, egyedülálló Arany Pálma birtokosa lesz.