+ Design

Szerelmi történet, gyémántokkal

A genfi Chopard Manufaktúra neve összefonódott Cannes-nal, ugyanis minden évben itt készül az Arany Pálma – kövesd velünk, hogyan! Idén ugyanis különleges születésnapi díjat alkotnak.

Húsz év óta minden évben a genfi Chopard Manufaktúrában készítik a világ egyik leghíresebb trófeáját, a cannes-i Arany Pálmát.

– Ez olyan, mint egy szerelmi történet, ékszerészetünk összefonódott Cannes-nal. Ebben a manufaktúrában 37 mesterség van jelen, a fényezéstől, az órakészítésen át az aranyművességig mindent megtalálunk egy épületben – mesélte Caroline Scheufele, a Chopard társelnöke az Euronews-nak.

A lap újságírója lépésről lépésre végigkövette a díj elkészülésének folyamatát. Kiderült:  40 munkaórára van szükségük a genfi cég kézműveseinek a trófea megalkotásához – a folyamatot itt megnézheti videón is.

Nagyjából 70 fokosra melegített viaszt tesznek egy öntőformába, amely pontosan kiadja a Pálma alakját. Lehűlése után a viaszt ki lehet belőle szedni. Az anyagot egy forrasztóval fa alakúvá formázzák.

A figurát azután kerámiaformába helyezik, és olyan cementtel borítják be, amely képes ellenállni a magas hőmérsékletnek.

A formát kemencébe rakják, és 760 fokosra hevítik. A borítás megkeményedik, a viasz megolvad, és a pálma nyomot hagy.

Ezután következik az egyik leglátványosabb pillanat: 118 gramm 18 karátos aranyat raknak a formába, és azt is megolvasztják. Az arany Kolumbiából származik.

Megolvadása után a még forró hengert egy hideg vizes edénybe merítik, a burkolat megrepedezik, és előtűnik a Pálma, amely még mindig meleg.

A tisztítás után már csak a sorjázás van hátra, majd aprólékosan megvizsgálják a trófeát.

Idén a fesztivál születésnapjára még pompásabb trófeát készítenek. Apró gyémántokat helyeznek el rajta, összesen 0.7 karátot. Olyanok, mint parányi hópelyhek, még csillogóbbá teszik a Pálmát.

Aki elnyeri a díjat a 70. Cannes-i Fesztiválon, egyedülálló Arany Pálma birtokosa lesz.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top