Így juttass kevesebb pénzt stadionra! Az 1+1 százalékról

1szazalek

 

2017-ben már az adófizetők jó részének, mintegy 4 millió adózónak a NAV készíti el szja bevallását. A dolog hátulütője, hogy így még inkább megfeledkezünk – ellustálkodjuk – az 1+1 százalékos felajánlás lehetőségét.

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezz az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadód 1+1%-áról.

Ezt legkésőbb május 22-ig a bevallási formától függetlenül is megteheted.

Magánszemélyként az idén is dönthetsz úgy, hogy a megfizetett adód 1%-át felajánlod egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy a kiemelt előirányzatnak (2017-ben a Nemzeti Tehetség Programnak).

A rendelkezés benyújtására 2017. május 22-ig van lehetőség, ez a határidő jogvesztő, elmulasztása igazolási kérelemmel sem menthető ki.

Hogy a megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott 1(+1)%-os összeg(ek)ből, a következő év januártól a NAV honlapján lehet megnézni. Ha ügyfélkapuval rendelkezel, akkor e-mailben tájékoztatnak a felajánlott összeg kiutalásáról.

Ne feledd, ha nem juttatod el a NAV-nak a nyilatkozatodat, akkor a befizetett illetve már előlegként levont éves adód 1+1 százaléka megy a többihez az állami levesbe: stadionra, pártállami propagandára!

A Human Dialóg  tavaly kutatást végzett az 1 százalékos felajánlási szokásokról. Ez alapján a nem rendelkezők 14,6 százaléka azért nem tesz felajánlást, mert megfeledkezik róla, további 8,6, illetve 5,3 százalék azért nem, mert vagy más készíti helyette a bevallását (pl. könyvelő), vagy nem is tud róla, hogy van rá lehetősége.
 
Azok közül, akiknek kérésre a múlt évben az adóhatóság elkészítette adóbevallását csak minden negyedik ember (23%) tett 1 százalékos felajánlást. Ugyanakkor azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, csak minden negyedik adózó nem ajánlotta fel az egy százalékot (78% rendelkezett róla). 1 hozzászólás

Írd le a véleményed!

Új hozzászólás