+ Életmód

Így juttass kevesebb pénzt stadionra! Az 1+1 százalékról

Ha nem juttatod el a NAV-nak a nyilatkozatodat, akkor a befizetett illetve már előlegként levont éves adód 1+1 százaléka megy a többihez az állami levesbe.

 

2017-ben már az adófizetők jó részének, mintegy 4 millió adózónak a NAV készíti el szja bevallását. A dolog hátulütője, hogy így még inkább megfeledkezünk – ellustálkodjuk – az 1+1 százalékos felajánlás lehetőségét.

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezz az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadód 1+1%-áról.

Ezt legkésőbb május 22-ig a bevallási formától függetlenül is megteheted.

Magánszemélyként az idén is dönthetsz úgy, hogy a megfizetett adód 1%-át felajánlod egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy a kiemelt előirányzatnak (2017-ben a Nemzeti Tehetség Programnak).

A rendelkezés benyújtására 2017. május 22-ig van lehetőség, ez a határidő jogvesztő, elmulasztása igazolási kérelemmel sem menthető ki.

Hogy a megjelölt kedvezményezett részesült-e a felajánlott 1(+1)%-os összeg(ek)ből, a következő év januártól a NAV honlapján lehet megnézni. Ha ügyfélkapuval rendelkezel, akkor e-mailben tájékoztatnak a felajánlott összeg kiutalásáról.

Ne feledd, ha nem juttatod el a NAV-nak a nyilatkozatodat, akkor a befizetett illetve már előlegként levont éves adód 1+1 százaléka megy a többihez az állami levesbe: stadionra, pártállami propagandára!

A Human Dialóg  tavaly kutatást végzett az 1 százalékos felajánlási szokásokról. Ez alapján a nem rendelkezők 14,6 százaléka azért nem tesz felajánlást, mert megfeledkezik róla, további 8,6, illetve 5,3 százalék azért nem, mert vagy más készíti helyette a bevallását (pl. könyvelő), vagy nem is tud róla, hogy van rá lehetősége.
 
Azok közül, akiknek kérésre a múlt évben az adóhatóság elkészítette adóbevallását csak minden negyedik ember (23%) tett 1 százalékos felajánlást. Ugyanakkor azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, csak minden negyedik adózó nem ajánlotta fel az egy százalékot (78% rendelkezett róla). 
2 hozzászólás

2 Comments

  1. Lizabeth szerint:

    Going to put this ariclte to good use now.

  2. coins hack msp szerint:

    great app but would be nice if it could tell when a reader has changed to status off and restart so say if its not actually sending a valid ecm it would restart itself. For the issue that if it crashes it keeps restarting until its good instead of giving up after x amount of times Other than these 2 minor issues keep up the great work much apreciated

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top