+ High-tech

Hogyan lesz műalkotás egy régi laptopból? – Interjú a Restart kiállítás kurátorával

Mi lesz a forgalomból kivont laptopokból, ha szentendrei képző- és iparművészek kezei közé kerülnek? Hogyan lesz egy ósdi kütyüből kiállítási darab? Mindkét kérdést megválaszolja a Restart – A laptop mint műtárgy című kiállítás, mely március 23-án teltházas közönség előtt nyílt meg a szentendrei Barcsay Múzeumban. A tárlat kurátorával Rappai Zsuzsával beszélgettünk a kiállítás megnyitójának másnapján.

Mi lesz a forgalomból kivont laptopokból, ha szentendrei képző- és iparművészek kezei közé kerülnek? Hogyan lesz egy ósdi kütyüből kiállítási darab? Mindkét kérdést megválaszolja a Restart – A laptop mint műtárgy című kiállítás, mely március 23-án telt házas közönség előtt nyílt meg a szentendrei Barcsay Múzeumban. Fekete János művészetkedvelő vállalkozó 30 neves szentendrei művészt kért fel, hogy kedvük szerint álmodjanak újra egy-egy leharcolt laptopot. A kiállított műalkotások játékosak, ugyanakkor komoly üzeneteket is magukban hordoznak. A tárlat kurátorával, Rappai Zsuzsával beszélgettünk a kiállításról.

– A csütörtöki megnyitón színültig volt érdeklődővel a Barcsay Múzeum. Mennyire elégedett a tárlat fogadtatásával?

Nagyon elégedett vagyok. Erre számítottam, hiszen a téma rendkívül izgalmas. Figyeltem a résztvevők arcát, örömet és jókedvet láttam mindenkin.

– A kiállítás alapötlete több évvel korábbra nyúlik vissza. Mennyiben más ez a tárlat az elődeihez képest?

Ezúttal közel kétszer annyi alkotás került kiállításra, hiszen sok mű született azóta. A Restart – a laptop mint műtárgy kiállítás látványvilága teljesen más. Színesebb, izgalmasabb. Ráadásul a kiállítási tér is nagyobb, az alkotások három teremben kapnak helyet. 

– Milyen szempontok szerint kérték fel a művészeket?

Közös játékra szerettük volna hívni a szentendrei művészeket. Talán ez a legnagyobb vonzereje a kiállításnak. Számos játszani kész alkotó él Szentendrén, aki örömmel vett részt a játékban, amely arról szólt, hogy milyen műalkotást lehet készíteni egy használaton kívüli laptopból. Mindenki a saját karakteréhez illő műalkotást készített. Akadt olyan, aki festővászonként használta a laptopot, de volt olyan művész is, aki teljesen átalakította a gépet. Azt kértük mindenkitől, hogy a műtárgyához írjon ars poetikát is, amiből kiderül, mi volt a célja az alkotással, és hogyan viszonyul a laptophoz. A szöveg és a kép együtt erős üzenetet hordoz.

– Melyik a személyes kedvence a kiállított darabok közül?

Nehezen tudnék választani. Több kedvencem is akad, ráadásul több művésszel jó barátságban vagyok. Az egyik korosabb szobrász például nem tud mit kezdeni a számítógéppel, ezt az ellenérzését fogalmazta meg az alkotásában.

– Mennyi idő alatt készültek el az alkotások?

Nehéz megmondani. Fe Lugossy László például villámgyorsan, pár nap alatt elkészült a művével, de van, aki hosszú időt töltött az ötlete megvalósításával. A kiállított darabok hangulatvilága is különböző. A játékos laptopok mellett létezik komolyabb gondolati tartalommal bíró művek is –  például a Neumann János, a számítógép feltalálója előtt tisztelgő emléklaptop.

– Ön szerint a fiatalabb, 16-18 éves korosztály is látogatja majd a kiállítást, megértik majd az üzenetét?

A megnyitón sok fiatal volt, és úgy láttam, tetszett nekik a tárlat. Szerintem ez a téma korosztálytól függetlenül bárkit érdekelhet. A Restart nem hagyományos kiállítás, ahol az emberek a „művészet templomában” áhítattal nézik a műalkotásokat. Úgy érzem, ez a téma közelebb hozza a művészethez az érdeklődőket, beleértve a gyerekeket is. Gondoltunk rájuk is, május 7-én, a kiállítás utolsó napjára szervezünk egy családi napot, odaviszünk a Barcsay Múzeumba néhány használaton kívüli laptopot, amelyet szétszedhetnek és csinálhatnak belőlük mindenfélét, kiélhetik rajtuk a kreativitásukat.

Ezt az alkotást a Beatles legendás Sárga tengeralattjárója ihlette

– Mi lesz a sorsa a kiállított műtárgyaknak, ha véget ér a kiállítás? Elképzelhető, hogy elárverezik őket?

A laptopok az ötletgazda, Fekete János gyűjteményébe tartoznak. Nem tartom valószínűnek, hogy kalapács alá kerülnének. A kiállítás megnyitóján több szentendrei művész is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez. Könnyen elképzelhető, hogy lesz folytatása a tárlatnak. Egy ilyen kezdeményezés lehetőség a közös bemutatkozásra, az együttes kiállításra.

– Szentendre híres a képző- és iparművészeiről. Ön szerint a helyi lakosok mennyire nyitottak a művészet felé?

Közel 260 képzőművész él itt, ami nagyban meghatározza a város szellemiségét. Aki Szentendrén él, az mindenütt találkozik vele s valamilyen módon „megfertőződik” a művészettel.

– Hogyan illeszkedik ez a kiállítás Szentendre művészeti életébe?

A kiállítás sok olyan látogatót is becsalogat a múzeumba, aki egyébként nem menne be. Egy hagyományos tárlatra nem kíváncsi az az ember, aki nem művészetkedvelő. A Restart más – populárisabb oldalról közelíti meg a művészetet.


A Restart kiállítás május 7-ig látogatható keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között. A tárlat alkotói: Aknay János, Almási Gertrud, Asszonyi Tamás, Baksai József, Bálint Ildikó, Barakonyi Zsombor, Bihon Győző, Bojtor Verebella, Borsódy Eszter, ef Zámbó István, Farkas Zsófi, Fekete János, Lugossy László, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Kemény Zoltán, Krizbai Alex, Lukoviczky Endre, Orbán Attila, Pacsika Rudolf, Paraszkay György, Pistyúr Imre, Regős Anna, Regős István, Szabó Tamás, Tímár Gergő, Vinkler Zsuzsi, Závodszky Ferenc.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top