+ Irodalom

Legyen-e szavazati joga a nőknek, vagy ne?

Genfben a férfiak korán keltek ezen a napon, mert nagy volt a tét. Egyesek kávéházakban cseréltek véleményt, volt, aki magányba húzódva gondolkodott…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtóból – 1953. – a képen egy korabeli Ferrari 212-es a Genfi autószalonról

április, Magyarország – Három meztelen kisgyerek hasalt napszemüvegben a kvarclámpa előtt. Szabó Ildikó, Grósz Zsuzsi és Németvölgyi Lacika. A szüleik nyugodtan dolgozhattak, míg ők a Goldberger gyár bölcsődéjében orvosi felügyelet mellett mindennap kvarcoltak.

április, Szovjetunió – Az állam olyannyira megerősödött, hogy amnesztiában részesítette a rá nem veszélyes embereket. Így szabadultak a kiskorúak, a legfeljebb öt évet kapott bűnözők, a legalább tízéves gyermekkel rendelkező nők, az 55 évnél idősebb férfiak, a terhes nők, az 50 évnél idősebb nők, valamint a gyógyíthatatlan betegek is újra élvezhették a szabad életet.

április, Kanada – Lépj be a hadseregbe!, olvasta a munkanélkülieket regisztráló hivatal hirdetőtábláján egy fiatal férfi, és elgondolkodott rajta. Ha nem lesz munkám, éhen halok. Ha elmegyek a hadseregbe, lesz mit ennem, de lelőnek. Azt kell tehát eldöntenem, hogy golyó által vagy végelgyengülésben akarok elpusztulni. A fene tudja, mondta magában, majd megkérdezem a barátnőmet, hogy ő mit szeretne.

május, USA – Nézők hiányában végleg bezárt a New York-i színházak kétharmada. Egy idős asszony, aki hosszú betegség után gyógyult fel, és sétákat tehetett az utcán, visszaidézte a színházakhoz kötődő emlékeit. Megállt egy-egy kapu előtt, megfogta a kilincset, és gondolatban belépett a nyüzsgő előtérbe. Vele együtt múlt el ez a világ.

május, NSZK – Hadgyakorlatot tartottak az Alsó Rajnai tartományban az angol megszállók. A hadgyakorlat jól sikerült, a parancsnok szívét melegség töltötte el. A harckocsik fölszántották a vidék legtermékenyebb földjeit, erdőket, gyümölcsösöket szaggattak ki tövestül, és a tájat olyanná varázsolták, mintha valóban háború dúlt volna rajta.

május, Franciaország – Képzeld, szívem, mondta a férfi, a háború után nyolc évvel a lakások négyötöde még mindig romos állapotban van. Hát, ez igazán felháborító. Mit lehetne tenni, kérdezte az asszony. Nem tudom, szívem, válaszolt a férfi, majd a Rómeó és Júlia harmadik felvonás után elgondolkodom rajta.

június, Svájc – Genfben a férfiak korán keltek ezen a napon, mert nagy volt a tét. Egyesek kávéházakban cseréltek véleményt, volt, aki magányba húzódva gondolkodott, megint más a feleségének szegezte a kérdést. Mondd, mit gondolsz, mire szavazzak? Legyen-e szavazati joga a nőknek, vagy ne?

június, Jugoszlávia – A francba, mondta délben egy spliti férfi, aki előző nap nagyot dorbézolt a barátaival, és csak tíz után ébredt föl. Lement a kikötőbe, hogy kiszellőztesse a fejét, aztán elindult, hogy vegyen valami harapnivalót, és amikor megállt a pékség előtt, mérgében belerúgott a falba. Már megint kenyérjegy!

június, Korea – A koreai nép újabb élelmiszercsomagokat, gyógyszert, orvosi felszerelést, ruhát és pénzajándékokat kapott Bulgáriából, Németországból, Svájcból, Ausztriából, Norvégiából és Franciaországból. A koreai nép úgy gondolt Európára, mint ahol csupa becsületes, jószívű ember él. Ami nem is csoda, hiszen a második világháborúban az összes gonosz embert elpusztították.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top