+ Tudomány

Így fedezhetsz fel ismeretlen bolygókat!

A több mint 1600 csillagon végzett csaknem 61 ezer önálló mérés adatait elemezve szinte bizonyos, hogy találnak még eddig fel nem ismert, Naprendszeren kívüli bolygókat.

Több mint 100 bolygójelöltet fedeztek fel más csillagok közelében csillagászok a Hawaiin lévő obszervatórium segítségével.

A potenciális exobolygókat – Naprendszeren kívüli bolygókat – a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsán álló HIRES spektrométernek (színképelemzőnek) az elmúlt húsz évben a radiális gyorsulás módszerével gyűjtött adatait elemezve találták – közölték a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i intézményének asztronómusai.

Ennél jóval több rejtőzhet a több mint 1600 csillagon végzett csaknem 61 ezer önálló mérés elemzésében. Ezért az adatokat online elérhetővé tették, jelenleg ez az exobolygókra vonatkozó legnagyobb, valaha nyilvánosságra hozott adathalmaz.

A szakértők eredményeiket az Astronomical Journal című szaklapban is bemutatták.

A radiális gyorsulás módszere az egyik legsikeresebb technika bolygók megtalálására. Azt a tényt használja ki, hogy miközben a bolygót befolyásolja a csillag gravitációja, amely körül kering, a bolygó gravitációja is befolyásolja a csillagot. A csillagászok kifinomult eszközök segítségével képesek észlelni azt az apró megingást, amelyet a bolygó vált ki a csillagból gravitációs ereje révén.

Az egyik megtalált potenciális bolygó a Lalande 21185 nevű csillag körül kering, amely a Naphoz negyedik legközelebb lévő csillag, tömege csupán 40 százaléka a Napénak. Keringési ideje kevesebb mint tíz földi nap.

A kutatócsoport reméli, az, hogy nyilvánossá tették az adatokat, arra ösztönözheti a világ csillagászait, hogy saját megfigyeléseiket egyesítsék a HIRES adataival vagy új megfigyeléseket indítsanak el potenciális bolygók kutatására.

Olyan lakható exobolygót találtak, amelyen Luke Skywalker felnőtt

Hány bolygó lehet alkalmas az emberi életre?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top