+ Történelem

Húsz év után felbukkant Horthy emlékkönyve a neten

Magának a könyvnek is rendkívül kalandos a története. A Budai Várból a testőrség egy tisztje menekítette ki és rejtegette éveken keresztül.

Egy magyar alapítású, nemzetközi gyűjtői platformon, a www.collectorism.com oldalon tűnt fel Magyarország legviharosabb korszakából származó, nagyon ritka történelmi dokumentum, Horthy Miklós vendégkönyve. Közel háromszáz aláírást tartalmaz az 1942 februárjától 1944 szeptemberéig tartó időszakból a 31 oldalas könyv. A szignók egy része még nincs azonosítva, a kutatókra vár ez a feladat, és remélhető, hogy a dokumentum teljes feldolgozása után komoly, mai napig vitatott történelmi kérdésekre is választ kaphatunk. Nagyon érdekes lehet, hogy kik fordultak meg a Kormányzónál a Budai Várban ebben az időszakban, és Horthy Miklós milyen törekvései olvashatók ki a vendégkönyvben megőrzött aláírásokból. A dokumentumnak köszönhetően talán teljesebb képet kaphatunk a kor politika eseményeiről.

Magának a könyvnek is rendkívül kalandos a története. A Budai Várból a testőrség egy tisztje menekítette ki és rejtegette éveken keresztül. Jelenlegi ismereteink alapján valószínűsíthető, hogy a könyvet 1956-ban juttatták ki az országból. Az 1970-es években az Egyesült Államokban bukkan fel, erről az új tulajdonos Eta Bea Kertay közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozata tanúskodik.

A dokumentum kalandja még ezzel sem ért véget, mert két évtized elteltével egy magyarországi könyvárverésen talált új gazdára, hogy aztán most, újabb húsz év elteltével a www.collectorism.com oldalon ismét a nyilvánosság elé kerüljön. A jelenlegi tulajdonos választása – a megfelelő referenciák mellett – azért is eshetett a Collectorismra, mert itt a 22 ezer dolláros tétel eladási jutaléka mindössze 3 (azaz három)  dollár, ami példátlanul kedvező a világszerte jellemző százalékokhoz képest.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top